2022. szeptember 24.

Krisztus Király ünnepe

Gyulafehérvári főegyházmegye:

Direktórium összesítése szerint a következő helységekben szenteltek templomot vagy kápolnát Krisztus Király tiszteletére: Keresztvár, Nagykászon, Sepsiszentgyörgy: Krisztus Király-templom.

  • A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom búcsúját november 25-én vasárnap ünneplik. Előtte, pénteken és szombaton előkészületet tartanak az este 6 órakor kezdődő szentmisék keretében. Szombaton délután 3 órától találkozó lesz a lelkiségek részére, majd 16,30 órától szentségimádást tartanak a templomban. A búcsú napján déli 12 és este 6 órakor kezdődnek az ünnepi szentmisék. Az elmélkedéseket és az ünnepi szentmiséket a kaplonyi P. Timár Asztrik OFM tartja. A szentmisék előtt és alatt szentgyónásra és lelki beszélgetésre van lehetőség.
  • A nagykászoni Krisztus Király-templomban vasárnap délután fél 1 órakor tartják a búcsús szentmisét. Az ünnep szónoka: Csató Béla csíkszentkirályi plébános.
  • Kolozsváron a Szent Mihály-templomban november 25-én, este 6 órától kezdődik az Krisztus Király-napi szentmise a város papjainak és híveinek részvételével. Az egyházzenei szolgálatban közreműködik a Szent Cecília kórus és zenekar. Felcsendül: Joseph G. Rheinberger: Missa in d JVW 2
    Zenekar vezetője: Vincze-Dallos Csilla. Vezényel: Potyó István.

Szatmári egyházmegye:

A szatmári egyházmegyében két templom titulusa Krisztus Király: a nagybányai – veresvízi és az avasfelsőfalui.

  • Nagybányán Krisztus Király ünnepe előtt 9 nappal-azaz november 16-án pénteken – kilencedet kezdenek Krisztus Király tiszteletére. Minden szentmise végén elimádkozzák a napi elmélkedést, illetve elvégzik a Krisztus Király litániát. A templombúcsú november 25-én este 6 órától lesz. Előtte három napos lelkigyakorlatot tart Ambrus István-Ábel kapnikbányai plébános.
  • Avasfelsőfaluban 10 órától magyar nyelven, déli 12 órától pedig román nyelven mutatják be a búcsús szentmisét.

Nagyváradi egyházmegye:

  • November 25-én, Krisztus Király ünnepén délelőtt 11 órakor Böcskei László megyés püspök mutat be szentmisét mutat a nagyváradi székesegyházban. A székesegyházban reggel 8 és este 6 órakor is lesz szentmise.

Dátum

2018. november 23., péntek - 2018. november 25., vasárnap