2022. augusztus 15.

Házasság hete 2021

Erdélyben tizedik alkalommal rendezik meg a Házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

A Házasság hete idei „házaspár arca” Palúr János orgonaművész és felesége, Palúr Kornélia.

 • Idén kilencedik alkalommal csatlakoznak Székelyudvarhelyen a nemzetközi Házasság hete mozgalom programjaihoz. A nyitó-vasárnap ima lesz a szentmiséken. A házaspárok az előadásokat otthon is megtekinthetik online a Házasság Hete Székelyudvarhely Facebook oldalán. A linkek a Házasság Hete Székelyudvarhely Facebook oldalon időben megjelennek. Aki közösségileg szeretné megnézni ezeket az online előadásokat, azoknak regisztrálniuk kell. A szervezők szeretettel várnak minden házaspárt a házaspárok szentmiséjére, amely február 12-én, pénteken 18:30-kor lesz bemutatva a Kis Szent Teréz-plébániatemplomban. A részletes heti programot megtalálják a Házasság Hete Székelyudvarhely Facebook oldalán.

 • Baróton, a Vállalkozó Központ gyűléstermében február 9-én, délelőtt 11 órától a Szerelmünk lapjai című filmet vetítik amelyet tematikus beszélgetés követ a Boróka Nyugdíjas Kör szervezésében. Házigazda: Dénes Kinga pszichológus.
 • Gyergyószentmiklóson hétfőn este 8 órától a Szent Miklós templomban szentségimádás és szentmise lesz a házasságban élőknek illetve a házasságra készülőknek. Kedden este 6 órától kerekasztal beszélgetésre várják a házaspárokat a Szent István plébánián. Február 10-én, szerdán este 6 órától a Szent Miklós plébánia Márton Áron termében filmvetítés lesz. Csütörtökön, február 11-én tanuságtételt hallhatnak a Kertész házaspártól szintén a Szent Miklós plébánia Márton Áron termében. Szombaton, február 13-án a Szilágyi vendéglőben romantikus vacsorára várják a házaspárokat este 6 órára. A házasság hete programsorozat záró szentmiséje vasárnap délelőtt háromnegyed 10 órától lesz az örmény katolikus templomban, déli 12 órakor a Szent Miklós-plébániatemplomban, délután 5 órától a Munkás Szent József-plébániatemplomban és este 6 órától a Szent István-plébániatemplomban.
 • Tusnádon az alábbi eseményekre várják az érdeklődő házaspárokat:

 • A csíkszentkirályi egyházközségben február 9-én, este fél 6 órától Barota Gábor pszichológus tart előadást a poklondfalvi templomban.
 • A csíkszeredai Szent Ágoston plébánia hittantermében február 9-én, este 7 órától közös filmnézés lesz házaspároknak, amelyet kötetlen beszélgetés követ a látottak és a mindenki által megéltek alapján.
 • Kézdi-Orbaiszéken az előző évekhez hasonlóan a Házas hétvége mozgalom kézdiszéki házaspárjainak és Hajlák Attila István imecsfalvi plébánosnak kezdeményezésére szerveznek rendezvényeket a Házasság hetén.
  Hétfőn, kedden és szerdán este 6 órától lelkigyakorlat lesz házaspároknak az imecsfalvi templomban, szentmisével, elmélkedésekkel és tanúságtételekkel. Február 12-én, pénteken este 6 órától romantikus vacsorára várják a házaspárokat Kézdivásárhelyen. Jelentkezni Bándi Katinkánál lehet a 0748 211 296-os telefonszámon. Február 13-án, szombaton délután 1 órától imatúra lesz a Perkőre, amely során elvégzik a keresztúti ájtatosságot illetve különböző feladatokat kell a házaspároknak megoldaniuk. A perkői kápolnánál szentmisét mutatnak be. Indulás a kézdiszentléleki templom elől. Február 14-én, vasárnap déli 12 órakor szentségimádás, majd szentmise lesz az imecsfalvi templomban, melynek keretében a házaspárok megújítják házassági fogadalmukat.
 • Kápolnásfaluban és Szentegyházán az alábbi programokra lehet jelentkezni:

A Házasság Hete a temesvári egyházmegyében

Február 7–14. között a temesvári egyházmegye több plébániája ad otthont a Házasság hete elnevezésű rendezvénysorozatnak, amelynek keretében számos helyszínen előadásokkal, beszélgetésekkel, kulturális programokkal kívánják felhívni a hívek figyelmét a házasság és a család fontosságára. Az Egyházmegyei Család- és Felnőttpasztorációs Iroda a következő programokat ajánlja:

 • Február 6-án, szombaton 17–19 óra között családok online találkozója magyar nyelven. A találkozó témája: 1000-szer is IGEN mint József és Mária.
 • Február 13-án, szombaton 17–19 óra között családok online találkozója román nyelven. A találkozó témája: 1000-szer is IGEN mint József és Mária.

A Házasság hete alkalmából az Egyházmegyei Család- és Felnőttpasztorációs Iroda kalandtúrára hívja a vállalkozó kedvű házaspárokat, amelynek keretében a hét minden napján egy-egy feladattal ösztönzi őket arra, hogy több minőségi időt töltsenek együtt. A kalandtúra feladatai között szerepel közös házimozi vagyis filmnézés kettesben, a házastársi eskü megújítása abban a templomban, ahol összeházasodtak (vagy ha ez nem lehetséges, akkor bármelyikben), közös szentírási idézet kiválasztása, főpásztori vagy lelkipásztori áldás kérése az elkövetkező együtt töltött évekre.

Február 7-én és 14-én, vasárnap minden plébánián javasolt szentmisét bemutatni a családokért, illetve megáldani a résztvevő családokat.

Nagyváradi egyházmegye:

 • Február 8-14. között, hétfő délutántól, a hét bármelyik napján, reggel 6 és este 10 óra között a házaspárok és a házasságra készülő fiatalok végig járhatják a Házaspárok útját a püspöki palota kertjében.

Házasság hetéről bővebben ITT.

Dátum

2021. február 07., vasárnap - 2021. február 14., vasárnap