Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe és a megszentelt élet világnapja

Gyertyaszentelő Boldogasszony, Urunk bemutatásának ünnepén van a megszentelt élet világnapja. II. Szent János Pál pápa 1997-ben nyilvánította február 2-át, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét a megszentelt élet világnapjává.

  • Gyulafehérváron február 2-án, vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepi liturgiát megelőzően az érsekség udvarán végzik a gyertyaszentelés szertartását, majd a körmenet után a Szent Mihály székesegyházban mutatják be a szentmisét.
  • csíksomlyói kegytemplomban február 2-án a gyertyaszenteléssel egybekötött szentmisék reggel 8, fél 11 és este 6 órától lesznek.
  • Február 2-án, a megszentelt élet világnapján a kolozsvári piarista templomban este 6 órától szentmisét mutatnak be. A szentbeszédet Urbán Erik OFM, a Szent István királyról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány tartományfőnöke, a gyulafehérvári főegyházmegyében a szerzetesekért felelős érseki helynök tartja.
  • A gyulafehérvári főegyházmegye területén tevékenykedő férfi- és női szerzetesrendek képviselői február 8-án, délelőtt 10 órától Hargitafürdőn találkoznak. A délután 4 órakor kezdődő szentmisére, amelynek főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott püspök, szeretettel várják a velük együtt ünneplő híveket is.
  • Február 1-én, szombaton a nagyváradi római katolikus és a nagyváradi görögkatolikus egyházmegye szerzetesei és szerzetesnői a római katolikus püspökség által szervezett találkozón vesznek részt. A program keretében Böcskei László római katolikus- és Virgil Bercea görögkatolikus püspök déli 12 órakor szentmisét mutat be a római katolikus székesegyházban, ahova szeretettel várják mindazokat, akik szeretnének hálát adni a szerzetesekért, illetve jelenlétükkel, szavaikkal bátorítani és további imáikról biztosítani őket. Február 2-án, vasárnap a nagyváradi római katolikus székesegyházban a délelőtt 11.00 órakor kezdődő szentmise elején gyertyát szentelnek, és minden szentmise végén Balázs-áldásban részesítik a híveket.
  • Február 1-jén, szombaton a temesvári egyházmegyénk papsága, valamint a különböző egyházközségekben tevékenykedő férfi és női szerzetesrendek tagjai zarándoklaton és találkozón vesznek részt. Ez alkalomból kerül sor a papság hagyományos tavaszi korona-gyűlésére is. A találkozó délelőtt 10 órakor szentmisével kezdődik a piarista templomban. Ezt követően a Gerhardinum Líceum nagytermében (Aula Magna) Tomka Ferenc egyetemi tanár, a gyakorlati teológia professzora (Magyarország) tart előadást Eucharisztia és közösség címmel. A továbbiakban a papság, valamint a férfi és női szerzetesrendek tagjai külön-külön vesznek részt gyűlésen.
  • A szatmárnémeti Zárda-templomban Schönberger Jenő püspök vasárnap délelőtt fél tizenkettőtől mutat be gyertyaszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisét.

Dátum

2020. február 01., szombat - 2020. február 02., vasárnap