Egyháztörténeti konferencia

Mátyás király (1443-1490) születésének 575., trónra lépésének 560. évfordulója teszi esedékessé, hogy a magyarországi humanista műveltség megteremtőjére emlékezve górcső alá vonjuk a nagyváradi reneszánsz legtermékenyebb évtizedeit is, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye tudós püspökeit bemutató, immár 15 éve megrendezésre kerülő konferenciasorozatunkban.

A váradi humanizmus egykori fellegvárában, a nagyváradi várban, a Nagyváradi Püspökség égisze alatt szervezett konferencia célja, hogy a zseniális magyar király Corvin Mátyás, és minden idők legnagyobb, Váradon regnáló püspökgéniusza, Vitéz János életének értelemszerű és végzetes összefonódása kapcsán megvizsgáljuk a művelődés és a tudomány, a művészetek és a politikum terén hagyott szellemi lenyomatukat.

Előadók:

  • LUPESCU Radu, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense Egy család felemelkedésének szimbóluma. Vajdahunyad vára című előadásában a Mátyás királyt formáló Hunyadi családot és annak korabeli politikai szerepét, befolyását mutatja be.
  • KÖRMENDY Kinga az MTA Akadémiai Könyvtárának nyugalmazott kutatója az egyik legféltettebb Vitéz hagyatékot vizsgálja, Vitéz János könyvtára és a stúdium sorsa Magyarországon címmel. Hasonló tematikájú LAUF Judit, a Magyar Tudományos Akadémia és az Országos Széchényi Könyvtár munkatársának előadása: Főpapi kódexek Váradon Mátyás korában.
  • KOVÁCS András, akadémikus, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem professzor emeritusa tekinti át a humanista uralkodó művének utóéletét, Mátyás király kultusza a 16-17. században címmel.

Dátum

2018. október 13., szombat

Idő

09:30

Helyszín

Nagyvárad