Kárpáti Tamás: Franciscus

0
12
Kárpáti Tamás: Franciscus (részlet)

Kárpáti Tamás 1948. július 6-án született Budapesten. Már fiatal korában érdeklődést mutatott a művészetek iránt. Így természetesnek látszott, hogy a Képzőművészeti Főiskolára felvételizett, ahol mesterei között olyan neves művészek voltak, mint Kmetty János és Bencze László. Ezen időszak alatt úgy sajátította el a klasszikus festészeti alapokat, hogy egy időben kialakíthatta saját egyéni stílusát is. Munkái gyakran misztikus, álomszerű világokat jelenítenek meg, amelyekben az emberi alakok, tájak és szimbólumok különös harmóniát képeznek. Festészeti stílusát nem sorolhatjuk be csupán egyetlen irányzathoz, ugyanis felismerhetőek benne a realizmus, szürrealizmus és absztrakció stílusjegyei is. Alkotásainak központi eleme a természet és az ember viszonya, illetve a belső, lelki világ megjelenítése. Műveire jellemzőek az erős színek és részletgazdag kidolgozás, amely révén mélyebb jelentéstartalmakkal telítődnek.

Kárpáti Tamás 2022-ben hunyt el, életműve azonban tovább él a magyar és nemzetközi művészeti színtéren. Munkái magán- és közgyűjteményekben egyaránt jelen vannak, és jelentős hatást gyakoroltak a későbbi generációk művészeire is. A következőkben egy olyan alkotását szeretnénk bemutatni, amely egy közismert szentet ábrázol.

Kárpáti Tamás Franciscus címet viselő alkotása 2018-ban készült el, és Assisi Szent Ferencet ábrázolja áhitatba merülve. A homályból előtűnő alak szinte eggyé válik a környezetével, ahogyan Ferenc is együtt tudott érezni a teremtett világgal. A festmény egyszerre idézi meg számunkra a Naphimnusz és a stigmatizáció hangulatát. A homályból előtűnő alakot egy fentről jövő fényforrás világítja meg, amely felé tekintete is fordul. Ugyanakkor kezében koponyát tart, mint a halál, a szenvedés és elmúlás szimbólumát. Még evilági ember, de már más irányba, a mennyeire tekint. Az alkotás feszültségét leginkább az életrajzokban ránk maradt imádság fejezi ki, amelyet Ferenc gyakran mondogatott: „Ki vagy te Uram és ki vagyok én?” Összességében kijelenthetjük, hogy Kárpáti Tamás ezen alkotása egyszerűségében, de nagyszerű jellemábrázolása révén egy mély lelki utazásra vihet bennünket, ha engedjük magunkat vezetni.

Portik Noémi, M. Klarissza nővér

Az írás megjelenik a Vasárnap 2024/40-es számában.