Megáldották a temesvár-újkissodai plébániaépületet

0
61

A temesvár-újkissodai egyházközséghez tartozó hívek, akik rendszeresen részt vesznek a Szent József-plébániatemplomban celebrált szentmiséken, az elmúlt négy év során megfigyelhették, hogyan kezdődtek el az építkezési munkálatok, és hogyan magasodtak az új, modern, tágas plébániaház falai. A temesvári püspökség építészeti irodája és munkatársai, Ramona Ehrenberger és Algren Ehrenberger mérnökök a kivitelezés minden szakaszában figyelemmel kísérték az építkezést a 2020 őszén elkezdődött alapozási munkálatoktól egészen az épület befejezéséig. A plébániaépület megáldására a szeptember 22-én, vasárnap 17 órakor Pál József Csaba megyés püspök által román, magyar és német nyelven bemutatott szentmisében került sor.

Jäger Béla kanonok, helyi plébános meghívására a liturgián koncelebrált és az eseményen részt vett Johann Dirschl, általános helynök, Nikola Lauš püspöki irodaigazgató, Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök, Gheorghe Augustinov, a temesvári bolgár személyi plébánia plébánosa, Máthé Zoltán temesvár-mehalai plébános, Sebastian Mirciov óbesenyői plébános, Andó Attila nagyszentmiklósi plébános, Constantin Rudolf Cocriș gátaljai plébános, Kozovits Attila perjámosi plébános, Kocsik Zoltán kanonok, a temesvári piarista templom igazgatója, Branko Duma temesvár-józsefvárosi segédlelkész, Petru Velciov ny. plébános, Szabó Péter ny. kanonok, Matei Kalapiš ny. plébános. A szentmisén jelen volt Erwin Josef Țigla, a Bánsági Német Demokrata Fórum elnöke és Ioan Văran oravicabányai ortodox nyugalmazott esperes. A zenei szolgálatot a templom kórusa látta el Kovács Alberta Claudia kántor vezetésével, közreműködött Leonard Agigheoleanu (hegedű).
A szentmise kezdetén a jelenlévőket Jäger Béla plébános üdvözölte: „Megtiszteltetés számunkra, hogy elfogadták a meghívásunkat és együtt ünnepelhetünk. Kérjük a jó Istent, hogy Szent József, e templom és a plébánia védőszentjének közbenjárására áldjon meg mindenkit.” A szentmisén a napi evangéliumot Szent Márk könyvéből Johann Dirschl, általános helynök olvasta fel.


Román, magyar és német nyelven elmondott homíliájában a főpásztor hangsúlyozta: „A plébániaház nem csak a plébános otthona. Ez a közösség háza is, a különböző pasztorális és adminisztratív tevékenységek központja. A templommal együtt a plébániai közösség szíve, a közösségben folyó tevékenységek színhelye. Idézek II. János Pál pápa Christifideles Laici című posztszinódusi apostoli buzdításából: »A plébánia (…) nem azonos a szervezettel, a területtel vagy épülettel; hanem inkább testvéri közösségként Isten családja; «a szívélyes, testvéri és családi együttlét otthona«; »a Krisztus-hívők közössége»”.
Végezetül Jäger Béla  köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a plébániaház felépítéséhez és a projekt megvalósításához: Nikola Lauš püspöki irodaigazgatónak, a temesvári püspökség építési irodájának, a munkálatokat kivizelező cégnek és Bogdán Gábor cégvezetőnek, a paderborni főegyházmegyének, a kölni főegyházmegyének, az Amerikai Egyesült Államok Püspöki Konferenciájának és minden jótevőnek, akik adományaikkal támogatták az építkezést. A hívek adakozásából biztosították az építkezés évei alatt az ott dolgozó munkások élelmezését, valamint a plébánia bútorzata egy részének megvásárlását.


A szentmisét követően a jelenlévők a templomkertben agapén vettek részt, amelyet szintén a közösség adakozásából hozzáértéssel és jószívvel készítettek az ügyes kezű segítők.
A temesvár-újkissodai plébániát 1932-ben alapították, filiaként az egyházközséghez tartozik még Ókissoda és Bessenyei-telep.

A temesvári püspökség sajtóirodája