A szászrégeni templom 240. szentelési évfordulóját ünnepelte

0
93

A templom 240. szentelési évfordulóját ünnepelték Szászrégenben, egyben Madaras Péter 40 éves kántori szolgálatáért adtak hálát, és tanévkezdést ünnepeltek. Főcelebráns és szónok Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök volt, közreműködtek a marosvásárhelyi Állami Filharmónia művészei. A lélekemelő ünnepségről Virág István szászrégeni segédlelkész számol be olvasóinknak.

Szeptember 15-én zsúfolásig megtelt hívekkel a Kisboldogasszony plébániatemplom. A Szentírás szavaival tekintek vissza felemelő ünnepünkre Jeremiás könyvét idézve: „Hálaadás hallatszik onnan és örömnek szava. Megsokasítom őket, és nem fogyatkoznak meg; megdicsőítem őket, és nem szégyenülnek meg. Fiaik becsesek lesznek a szememben, mint egykor voltak, gyülekezetük szilárdan fennmarad színem előtt; sanyargatóikat meg mind megfenyítem.” (Jer 30,19-20)

Valóban kifejezhetetlen hála van a szívünkben, hogy az Isten megőrizte közösségünket a templomunk 240. szentelési évfordulójára. A gondviselésnek köszönhetően és a Boldogságos Szűzanya közbenjárása által fennmaradtunk, így közösen adtunk hálát búcsús ünnepünkön Isten házáért, közösségünkért, Madaras Péter kántorért.

A szentmise elején Molnár Csongor gyönyörű szavalatával, Túrmezei Erzsébet: Harangok hívnak című versével köszöntötte Kerekes László püspököt, a paptestvéreket, a krisztushívőket, a kántort és feleségét, valamint a templomban jelen lévő Jézus Krisztust. Balla Árpád plébános szintén köszöntött mindenkit, kiemelve a katolikus élet olyan szegletköveit, amelyek nélkül elképzelhetetlen az egyházközség jövője, fennmaradása, ezek: a katolikus nevelés, az imaélet, a kitartás, a hűség és az őszinte szeretet, amely Krisztuson keresztül élteti és megújítja híveink életét.

Ezen alkalommal dr. Kerekes László segédpüspök volt a szentmise főcelebránsa és ünnepi szónoka. A szentbeszédében kiemelte: „Gróf Batthyány Ignác püspök 1784-ben fontosnak tartotta, hogy fölszentelje a szászrégeni római katolikus templomot a sok vihar, zavargás, üldöztetés után, hogy legyen a híveknek egy olyan hely, ahol összegyűlhetnek, ahol a hitüket megerősíthetik.”

Visszatekintve elmondható, hogy tényleg Krisztus volt, aki annyi éven át a közösséget hívta az ő házába, aki kegyelemmel, áldással, erővel, békével, irgalmával és szeretetével elhalmozta gyermekeit. Isten háza annyi éven keresztül menedéke volt a szászrégeni híveknek, ahol megpihenhettek és felüdülhettek. A templom főbejárati ajtaja fölött is ez a szentírási rész áll: „Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok – én megkönnyítlek titeket” (Mt 11,28).

Adja Isten, hogy az emberek továbbra is jöjjenek megpihenni Isten házába, de elsősorban imádkozni, mert Jézus Krisztus kiemeli: az Atyám háza az imádság háza (vö. Lk 19,46). Ahogy a szentbeszédében Kerekes püspök mondta: „A felszentelés óta a híveknek az imádsága kíséri ezt a templomot”. Reméljük, a kedves hívek, kiváltképp a szülők otthonukban gyakran imára kulcsolják kezüket, megtanítják imádkozni gyerekeiket, hogy továbbra is csengjen az ima a templomunkban és Istenhez emeljen minket. A Kisboldogasszony, a Boldogságos Szűz Mária, templomunk patrónusa járjon közben értünk, hogy még sok templomszentelési évfordulót tudjunk megünnepelni a kedves hívek jelenlétében.

A szentmise végén Balla Árpád plébános ismételten köszöntötte a kántor urat és a kedves feleségét, megajándékozva őket, nem utolsó sorban mindenkinek köszönetet mondott az áldozatáért. Most nemcsak szóban, hanem írásban is megköszönjük Kerekes László püspöknek, hogy eljött, tanított bennünket és velünk együtt adott hálát az Istennek. A plébánia munkatársainak, a kedves híveknek, hogy támogatják hozzájárulásukkal közösségünk fennmaradását, köszönjük mindenkinek az adományát, amivel hozzájárult a mai ünnephez. Köszönjük a marosvásárhelyi Állami Filharmónia művésznőinek és művészeinek a lélekemelő és Istent dicsőítő éneklést, Molnár Csongornak a szavalást, Kiss Erzsébet hitoktatónőnek a segítséget. Hálatelt szívvel köszönjük meg a kántor úrnak a 40 éves szászrégeni kántori és plébániai szolgálatot, amit nagy odaadással, buzgósággal, szívvel-lélekkel végzett Istenért és az ő népéért. Isten éltesse őt feleségével együtt, hiszen idén ünnepelték a 40 éves házassági évfordulójukat is.

A mennyei Atya jutalmazza meg őket bőségesen egészséggel, hosszú boldog élettel, kegyelmével és áldásával. Isten fizesse mindenkinek mindent, amivel hozzájárult, illetve amivel magasztosabbá tette közösségünk ünnepét.

Virág István

MEGOSZTÁS