Az imádkozás művészete a házasságban

0
1524
Fotók: Családpásztor Evangelizációs Szolgálat

Közel hatvan házaspár vett részt a házaspárok őszi lelkinapján, amelyet szeptember 14-én, szombaton a csíksomlyói Jakab Antal Házban tartottak. A rendezvényt a Családpásztor Evangelizációs Szolgálat szervezte, ezzel kapcsolódva a gyulafehérvári főegyházmegye „Imával megújuló közösség” mottóval meghirdetett pasztorális évéhez.

A Családpásztor Evangelizációs Szolgálat médiaevangelizációs tevékenysége mellett 2022 óta szervez a házastársi és családi kapcsolatokat erősítő rendezvényeket, amelyek célja, hogy a résztvevők Isten leírt szavának és az egyház tanításának a fényében nézzenek rá családi kapcsolataikra, és megerősödve, újra töltekezve haladjanak tovább életük útján.

Az első előadást Fülöp László nagykászoni plébános tartotta, aki az imádságban való növekedésről, a személyes ima erejéről beszélt, és az imádságban való folyamatos megújulásra buzdított. „Isten naponta fel akarja tölteni kiürülő szeretettankunkat és ez az ő jelenlétében töltött minőségi időben, a személyes imádságban történik. Hiába mondod, hogy szereted és fontos neked Isten, ha nem jársz el az ővele való találkozókra” – hangsúlyozta az előadó, hozzátéve: úgy ahogy a párkapcsolatban, az Istennel való kapcsolatban is vannak hullámvölgyek, és jó, ha megtanuljuk, hogy hogyan tudunk megújulni, kikerülni a lelki szárazságainkból, mélységeinkből. A plébános két imamódot is ajánlott: a zsoltárokkal való imádkozást, illetve az akár a napi sodrásból is kiemelő fohászokat, a Szentírásból vett ígéretekkel, megvallásokkal.

„Szüntelenül imádkozni azt jelenti, hogy folyamatosan függsz Istentől, hogy kapcsolatban vagy vele. Ne azért imádkozz, hogy Isten meghallgasson, hanem azért, hogy te meghallhasd őt” – összegzett az előadó.

A második előadásban Kertész Tibor és Marika, a Családpásztor Evangelizációs Szolgálat munkatársai a saját életükből vett példákon át a házastársi ima fontosságáról, annak módjáról, akadályairól beszéltek.

„A rendszeres közös imában a férj és feleség olyan közelséget, meghittséget, mélységet élhetnek meg, amelyet semmilyen más módon nem lehet elérni. A házastársak közös imájának ereje nem összeadódik, hanem összeszorzódik. A házasság szentségi ereje kapcsolja össze őket és ebből óriási kegyelem fakad. Hisszük, hogy amikor a házastársak összekulcsolják a kezüket, Jézus keze is ott van harmadiknak” – emelték ki az előadók.

Amint mondták: a házastársi ima erős alapot ad a kapcsolatnak, segít a konfliktusmegoldásban, ugyanakkor a szellemi harcban is összekapcsolja a házastársakat. Mindehhez azonban szükség van következetességre, egy állandó imaidőpont melletti elköteleződésre, a keretek megbeszélésére, imatémákra és a közös imádságban való állandó megújulásra.

A lelki napos délelőttöt az első gyermeküket váró székelyudvarhelyi házaspár, Vass Kinga és Szabolcs tanúságtétele zárta, akik megkapó őszinteséggel, egyszerű szavakkal beszéltek megismerkedésükről, közös imaéletük fejlődéséről, annak mindennapi gyakorlatáról.

„Ha már élitek a közös imát a házasságotokban, akkor ne hagyjátok abba, hisz a jó Isten építi és erősíti ezáltal a vele és az egymással való kapcsolatotokat. Ha vannak, akik még nem kezdtetek el közösen imádkozni, esetleg nehézségekbe ütköztetek az imában, arra bátorítunk, hogy kezdjétek el kis lépésekkel, pl. egy közösen elmondott kötött imával. Akkorák legyenek ezek a lépések, amekkorát egyszerre meg tudtok tenni. Hisszük, hogy a jó Isten megáldja kitartásotokat és mindazt a két halat és öt árpakenyeret, ami a tiétek, megáldja és sokszorosítja az életetekben. Jussanak eszetekbe az Úr Jézus szavai: »ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük« (Mt 18,20)” – zárta tanúságtételét a házaspár. 

Az ebédszünet után táncterápiás foglalkozásra hívtuk a jelen levő házaspárokat Tuzson Erika Tünde kézdivásárhelyi táncoktató irányításával. A Magyar Mise-Új Magyar Rapszódia két dala segítette hozzá a résztvevőket, hogy megtapasztalhassák a „tánc-ima” kapcsolat gyógyító erejét, amely által az Istennel és egymással való egységbe kapcsolódhattak bele, gyógyulást kérhettek a házasságukban kapott sebeikre, miközben a Jézushoz forduló vérfolyásos asszonnyal együtt vallhatták meg hitüket. „Ha csak a ruhája szegélyét érintem is, meggyógyulok” – mindezt tánccal kifejezve.

A „táncterápia” után a házaspárok kiscsoportokban folytatták a beszélgetést, ez a megosztások, az egymás erősítésének az ideje volt. A lelki nap szentségimádással, majd a László Rezső csíkcsicsói plébános által celebrált szentmisével ért véget.

Hálásan köszönjük a gyóntató papok szolgálatát, a résztvevő házaspároknak a fegyelmezett, érdeklődő jelenlétet és a nyitottságot.

Kertész Tibor