2024. szeptember 20.

Szűz Mária Szent Neve-búcsúk

Gyulafehérvári főegyházmegye

Direktórium összesítése szerint a következő helységekben szenteltek templomot vagy kápolnát Mária neve tiszteletére: Homoróddaróc, Altorja: kápolna, Székelyszállás, Bethlenfalva, Pálpataka: Szencsed, Marosjára, Kökös.

Temesvári egyházmegye

  • szeptember 15-én tartják az újaradi Szűz Mária Szent Neve templom búcsúünnepét. Fél tíztől a népviseletbe öltözött párok felvonulnak a katolikus templomhoz, ahol tízkor kezdődik az ünnepi szentmise. A nap folyamán több kulturális műsorra is sor került.
  •  az arad-ségai római katolikus plébániához tartozó szederháti közösség szeptember 15-én, vasárnap ünnepli a Szűz Mária Szent Neve tiszteletére felszentelt templom búcsúját, a szentmise 10 órakor kezdődik.
  • a nagycsanádi plébánia által oldallagosan ellátott Óbéb római katolikus templomát Szűz Mária Szent Neve tiszteletére szentelték. A templombúcsút szeptember 15-én, vasárnap ünnepli a közösség. A szentmisét 11 órai kezdettel Bene Tamás nagycsanádi plébános mutatja be.
  • szeptember 15-én, vasárnap a temesvár-mehalai templomban a helyi közösség templombúcsút ünnepel. A Szűz Mária Szent Neve tiszteletére felszentelt templomban a búcsús szentmise 17 órakor kezdődik.
  • szeptember 22-én, vasárnap kerül sor a buziásfürdői Szűz Mária Szent Neve tiszteletére felszentelt templom búcsúünnepére. A szentmisét 10.30 órakor Vodila Szilárd helyi plébános mutatja be. Ezt megelőzően, 9.15 órakor a résztvevők és a népviseletbe öltözött fiatalok a helyi kaszinótól a templomig vonulnak. A liturgiát követően a résztvevők és a népviseletbe öltözött fiatalok a helyi líceumhoz, az ortodox templomhoz, végül pedig a polgármesteri hivatalhoz vonulnak a Banater Musikanten zenekar kíséretében. Aznap 16.45-kor a népviseletbe öltözött párok ismét felvonulnak a városközpontban, 17.15 órától pedig kulturális műsor kezdődik sváb népszokásokkal. A hagyományos búcsús bál 20 órakor kezdődik.
  • a kisjenői plébániához tartozó Simándon a közösség szeptember 29-én, vasárnap ünnepli a Szűz Mária Szent Neve templom felszentelésének idei évfordulóját. A búcsús szentmisét 11 órai kezdettel Kapor János kisjenői plébános mutatja be.

 

Dátum

2024. szeptember 22., vasárnap