Krisztus keresztje figyelmeztet: tegyük azt, amit ő tett

2
257
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

Félszáz feszület került a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthonába, négy ország lakóinak szíves adománya. A Keresztény Jövőnkért Alapítvány jóvoltából mostantól minden lakó, az is, aki szobáját nem tudja elhagyni, feltekinthet a keresztre. E feszületek története kár lenne homályba vesszen. Az adományba kapott feszületeket és kegytárgyakat augusztus 11-én vitte el az idősotthonba dr. Vencser László és Varga Gabriella. A szentmise keretében megáldott kegytárgyak nemsokára a helyükre is kerülnek.

Az idősotthonban dolgozók nap mint nap szembesülnek a leépüléssel, a különböző betegségek okozta viselkedési zavarokkal és a halállal is. A hivatásként végzett munka sosem hoz olyan fásultságot, hogy ezek a történések ne viseljék meg az ápolókat. A gyász megéléséhez és elfogadásához erő kell az otthonlakóknak és ápolóiknak egyaránt. Két évvel ezelőtt történt, amikor egy távozás nagyon megrázta a teljes közösséget. Akkor merült fel annak az ötlete – Sajgó Balázs, a Caritas lelki igazgatójának javaslatára –, hogy jó lenne minden szobában egy-egy feszület, hogy rátekintve erőt adjon mindenkinek, segítsen a hitbe kapaszkodni. „Nap mint nap szükségünk van a kereszt erejére, hogy érezzük, nem vagyunk magunkra hagyottak, ezért örvendtem a feszületgyűjtés ötletének” – fogalmaz dr. Kiss Gabriella, az idősotthon szakmai igazgatója.

Marthy Elza ápoló volt az a kulcsember, aki Varga Gabriellát kereste meg, hogy segítsen feszületeket gyűjteni. Üzent általa dr. Vencser Lászlónak, az idősotthon alapítójának is: ha saját értéktárából tudna adni pár feszületet, illetve ha ismeretségi köréből tudna gyűjteni, azt hálával fogadná a munkaközösség. „Néhány keresztre gondoltunk, főleg a demens osztály szobáiba, de ennél sokkal többet kaptunk” – mondja Kiss Gabriella. Augusztus 11-én ugyanis nagy ünnep volt az idősotthonban, dr. Vencser László és Varga Gabriella hozta a feszületeket, illetve több kegytárgyat is, ami szintén az adomány része.

„Szervezetünk kuratóriuma idén tavasszal úgy határozott, hogy egy jótékonysági akció keretében feszületeket gyűjt a Szent Erzsébet Idősek Otthona részére. Marthy Elza ötletét az alapítványunk keretében gondoltuk tovább, és gyűjtést szerveztünk, Vencser tanár is ajándékozott három feszületet, de társult a gyűjtéshez több gyergyószéki születésű, a világ különböző pontjain élő személy, család is” – tudatta a tényeket Varga Gabriella.

Az adakozók között van püspöki helynök, szülőföldjéhez ragaszkodó család, vagy olyan közösség, amely bár nem kötődik Székelyföldhöz, csatlakozott az akcióhoz. Négy országban – Erdélyben, Magyarországon, Ausztriában és Németországban – élők fogtak össze. Volt, aki keresztet, volt, aki Mária-szobrot vagy betlehemest ajándékozott. A kegytárgyak mellett pénzadományok is gyűltek, ezt is keresztvásárlásra fordították a gyűjtés kezdeményezői. Így került ötven feszület és számos más kegytárgy megáldásra a vasárnapi mise keretében.

„Mindenkinek azt kívánom, hogy a hit adjon erőt bármilyen nehézsége van. Bízzon abban, hogy Isten mindenen átsegíti minden alkalommal! – osztotta meg jókívánságát a szentmise főcelebránsa a keresztek megáldása előtt. Elmondta: „Jézus keresztje az élet forrása. Ha minden szobában ott lesz egy feszület, mindenkinek lesz lehetősége feltekinteni az élet forrására. A kereszt nem egy közönséges fadarab, hanem valamit üzen. Üzeni nekünk, hogy nem vagyunk magunkra, hogy van valaki, aki minket támogat. Amikor a keresztre tekintünk, sokkal könnyebb egyéni keresztjeinket is vállalni, hordozni. A kereszt ugyanis életünknek a része. Jézus ezt vállalva teljesítette küldetését, és az ő követői is, hozzá hasonlóan, türelemmel kell hogy viseljék a keresztjüket. Nagyon jól tudjuk: senki sem keresi a keresztet, senki sem rohan, hogy találjon egy keresztet, s azt cipelhesse. A kereszt jelen van az életünkben, és nem tudunk előle elmenekülni, hanem el kell fogadnunk, és azzal együtt kell élnünk. Erősnek kell lennünk, mert csak így bírjuk keresztjeinket hordozni. Ám ha bízunk Istenben, képesek leszünk viselni keresztjeinket, és ha visszatekintünk keresztjeinkre, megpróbáltatásainkra, szenvedéseinkre, akkor rájövünk, hogy mindegyiknek volt egy célja, Isten azokkal üzent valamit. Bizalomra van szükség, Istenbe vetett hitre, hogy minden kereszt javunkra válik. Szent Pál szavai szerint Krisztus keresztje figyelmeztessen minket, hogy tegyük azt, amit ő tett. Ő szeretett.”

Az adományátadáson Magyari Vencel, az otthon igazgatója mondott köszönetet. „Itt nagyon jól képzett munkatársak vannak, harmincéves tapasztalattal mindenki beleteszi szívét-lelkét ebbe a munkába. Nagyon sokszor eljutunk egy olyan helyzetbe, amikor nem tudjuk, hogyan tovább. Ilyenkor mindig a hitünk visz előre, kértük, kérjük az Istent mindig, amikor bajban vagyunk, és azt mondjuk, legyen meg a te akaratod. Abban reménykedem, ha ezeket a feszületeket a szobákban elhelyezzük, nem csak akkor fordulunk Istenhez, amikor bajban vagyunk, hanem ránézünk, és hálát adunk. Megköszönjük, Istenünk, hogy megsegítettél, köszönjük a munkánk gyümölcsét, a lényeget. Kérlek, az adományozóknak mondjátok el, hogy ezek a kegytárgyak jó helyre kerültek!”

A megáldott kegytárgyak hamarosan helyükre kerülnek. Jut belőlük minden olyan szobába, ahol mostanáig nem volt kereszt. A kegyszobrok helye is alakul, Kiss Gabriella vágya, hogy minden emeleten kialakítsanak egy „házi oltárt”, egy helyet, ahol a hit szimbólumai mellett virágok és padok lesznek, hogy oda elvonulhasson idős és hozzátartozó, az otthon munkatársai. Legyen egy hely, ahol a csendben lehet kérni, lehet hálát adni, és erőt gyűjteni, hogy azt tegyék, amit Krisztus tett: szeretett.

Balázs Katalin
Forrás: Gyulafehérvári Caritas