#Szokond30 – Ifjú éveim nagyszokondi emlékei

0
198
Szokond

A szatmári egyházmegye fiataljai és fiatal felnőttjei számára harminc éve hivatkozási alap és várva várt esemény Szokond, pontosabban a szokondi gyermektáborok. Az alapító és a résztvevők, illetve a kis táborozókból csoport-, esetenként táborvezetőkké előlépők visszaemlékezéseivel nemcsak nosztalgiával töltötték be lapunk hasábjait, hanem bemutatták másoknak, akik nem hallottak róla vagy nem ve(he)ttek részt egyik táborban sem: Szokond a béke szigete, felejthetetlen hitélmények, barátságok és hivatások megalapozója is sok egyéb mellett. Ismerjék meg OROSZ KRISZTOFER LEVENTE szokondi élményeit, érzéseit!

A mi időnkben nem így volt. Sokunknak ismerős ez a már-már sablonossá vált kijelentés. A sablonosságon túl a kurta kis mondat mégiscsak magában rejti az igazságot. Akkor jövünk erre rá, ha kicsit a magunk mögött hagyott évek emlékeit idézzük fel magunkban. Magam sem vagyok ezzel másképp, ha ifjú éveim emlékeit kell felelevenítenem magamban.

Ifjú korom szokondi táborozásaira visszagondolva bátran elmondhatom, hogy a „mi időnkben nem így volt”.  Mitől voltak ezek a táborozások másak? Azért is, mert vonzereje volt. Megteremtette azt a környezetet, ahol nemcsak a szórakozás kapott helyet, hanem az ima is. A kikapcsolódás számomra nemcsak a játékot, bulit jelentette, hanem a lelki feltöltődést is. 

Kapcsolatok jöttek létre. Ma is örömmel tölt el, ha olyan emberekkel futok össze valahol, akikkel együtt töltekeztünk Szokondon. Közös emlékeink felelevenítése kicsit mintha visszaröppentene a múltba és néhány pillanatra felelevenednek azok az élmények, amelyekkel ott gazdagodtunk. Volt ott jókedv, játék, ima, szentmise és szentségimádás. És nem lettünk ettől kevesebbek, sőt! Kár, hogy ma csak igen kevesen ragaszkodnak a keresztény, vallásos tematikájú táborokhoz.

Szokond azért is foglal különleges helyet emlékeimben és szívemben, mert itt még inkább érlelődött és mélyült kapcsolatunk a feleségemmel, akit nem sokkal korábban ismertem meg Kolozsváron. Ezért a vakációs időszak számunkra nem a távollétről, hanem az együttlétről szólt. Ezért kicsit Szokond is közrejátszott abban, hogy néhány évre rá örök hűséget esküdtünk egymásnak.

Mindenkinek kívánok sok szokondi tábort és hasonló élményeket.

Orosz Krisztofer Levente