A Romániai Máltai Szeretetszolgálat humanitárius karavánja ukrajnai gyerekeket és menekülteket keresett fel

0
354

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat 13 fős küldöttsége a humanitárius karaván keretében július 30. és augusztus 2. között Ukrajnába utazott, ahol több helységet felkeresve (Gukiv, Kamjanec-Pogyilszkij, Csernyivci, Oriny) menekültekkel, gyermekekkel és felnőttekkel találkoztak, adományokat vittek, ebédet kínáltak, és a bombázások miatt a félelemmel túl korán megismerkedett gyermekeknek egy kis igazi, felszabadult vakációt, kikapcsolódást nyújtottak.

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat a küldetésének megfelelően a társadalom bajba jutott, peremre került, rászoruló emberein segít. Az ukrajnai háború kitörése óta aktívan részt vesznek a segítségnyújtásban, a határon fogadták és eligazították a menekülőket, több mint 200 humanitárius segélyakciót szerveztek, ezek közül legtöbbször Kárpátalján segítettek. A humanitárius karaván keretében egy mobil konyha, játszótér és raktár érkezik egy helységbe, egyszerre kezd a csapat egy része ebédet főzni, másik része játékra hívja a gyermekeket. Az ebédnél együtt ül segítő és menekült, akik egy tolmács segítségével a legégetőbb gondokról tájékozódnak, és lelki, pszichológiai segítséget nyújtanak a háborús régiókból elmenekült, áttelepedett embereknek. Tischler Ferenctől, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat főtitkárától az augusztus 3-án készült telefoninterjú során megtudtuk: a humanitárius karaván korábbi alkalmain sokakkal találkoztak, akik korábban hetek óta nem jutottak meleg ételhez. De a szeretetszolgálat célja nem egy látványos akció, ételcsomag osztás. Magukból szeretnének adni, lelkileg is támogatni a megviselt embereket, akik többnyire gyermekek és anyák, nők, új otthonuk egy-egy osztályterem pokrócokkal elválasztva, ahol hét-nyolc család lakik együtt. Sok helyen van egyik szülő a fronton, gyógyszerre, orvosi segítségre is van szükség, leginkább az együttlétre, a biztatásra, az emberi odafordulásra, meghallgatásra.

Július 30-án 14 órakor találkozott a máltais csapat Suceavában, ahol bevásároltak, tartós élelmiszert, tisztítószereket és tisztálkodási eszközöket vásároltak, majd együtt indultak Radócra (Rădăuți), ahonnan július 31-én reggel 5 órakor utaztak tovább Ukrajnába. A 13 romániai máltaishoz a határon csatlakozott egy ott élő román orvos és felesége, ők ukrán nyelvtudással a fordításban segítettek a csapatnak.

Ukrajnában egyenesen Gukiv városába mentek (37 km, 53 perc Kamjanec-Pogyilszkijtől), ahol 60 gyerek és 50 menekült várta a csapatot. Azonnal elkezdődött a gyermekeknek a játék, ugrálóvárat használhattak, arcfestés, közös rajzolás, játék következett, közben elindult a mobil konyhában a munka: a nagy melegre való tekintettel hot dog és gyümölcssaláta készült.

A három nap alatt 450 hot dogot készítettek, Tischler Ferenc elmondta: először volt lelkipásztor a csapatban, Veres Stelian, a gyulafehérvári érsekség gazdasági igazgatója, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat lelkivezetője, aki az imaháttér biztosítása mellett derekasan kivette a részét a többi munkából is, a főtitkárral együtt a mobil konyhán állt helyt, volt olyan nap, hogy egymaga 144 adagot készített. A fegyelmezett sorban álló gyermekek nemhogy hot dogot, de húsfélét sem igen fogyasztottak az utóbbi időben, az elmúlt év decemberéig az ukrán állam élelemmel segítette az áthelyezett menekülteket, de a pénz fogytával a helyi közösség támogatására szorulnak. A legmegrendítőbb fegyelmezettséget ott tapasztalták, ahol 90 százalékban árva menekült gyermekekkel találkoztak, akik a nekik nyújtott finomságokat csak a pedagógus engedélye után vették el. Egyre többen vannak, akik immár hadiárvák, mindkét szülőjüket elvesztették.

A tevékenységek után a máltai csapat visszavonult pihenni, erőt gyűjteni Kamjanec-Pogyilszkijba, a szállásra. Este vacsora után találkoztak a helyi máltaiakkal.

Augusztus 1-én Csernyivcibe mentek (53 kilométer, 56 perc), ahol 60 gyerek és 70 menekült várta a romániai máltásokat. Az étkezés után a szervezet vezetősége találkozott a Kamjanec-Pogyilszkij római katolikus püspökével, Maximilian Leon Dubrawskival. Este a megyei elnökkel, Mihajlo Szimaskeviccsel és csapatával vacsorázott a máltais küldöttség.

Utolsó nap, augusztus 2-án a tevékenység Orinyban (28 kilométer, 35 perc) folytatódott, ahol menekültekkel és gyermekeikkel (70 menekült és 60 gyermek) találkoztak. Ezek az emberek Ukrajnán belül voltak kénytelenek menekülni, otthonukat elhagyni a bombázások, a folytonos fenyegetettség miatt.

A tevékenység végeztével a romániai máltás küldöttség visszaindult Rădăuțiba, ahol az éjszakát töltötték, és ahonnan augusztus 3-án reggel indultak haza.

,,Rendkívül hálásak vagyunk partnereinknek, a Romániai Máltai Szeretetszolgálatnak a belső menekülteknek nyújtott segítségükért és a gyermekeink számára biztosított csodálatos ünnepért,” jegyezte fel a közösségi médiában Mihajlo Szimaskevics rajonelnök.

Fotó: Romániai Máltai Szeretetszolgálat, Mihajlo Szimaskevics Facebook-oldala