Ferenc pápa a fiatal papokhoz: a válságból nem tudunk egyedül kilábalni

0
244

A szentatya folytatja az egyházmegyéje papjaival való találkozókat: először a negyven éve szenteltekkel, majd szerdán délután az Isteni Mester Kegyes Leányainak Házában találkozott a legfeljebb tíz éve felszentelt testvérekkel. Nagy szeretettel fogadták az apácák a pápát, aki ajándékokat és áldást osztott nekik. Ezt követte a zárt ajtók mögötti megbeszélés a papokkal lelkipásztori témákról.

Kitörő örömmel, őszinte szeretettel vették körül Róma püspökét az Isteni Mester Kegyes Leányai Kongregáció tagjai, akik Róma nyugati részén várták a Fiat 500 L gépkocsiból kiszálló pápát. Négy óra tíz perckor érkezett a találkozóra Ferenc pápa, hogy az idős papok után most a maximum tíz éve felszentelt, 90 fiatal lelkipásztorral beszélgessen. Legközelebb június 11-én a római egyházmegyés papok középső generációjával találkozik majd – amint arról a vikariátus tájékoztatott.

Százéves alapítás

Ferenc pápa előbb az apácákat köszöntötte, kezet fogott velük, majd egy kisgyerektől egy fehér léggömböt kapott, amit ő áldással és egy cukorkával köszönt meg. Ezután egy kosárból édességgel kedveskedett a szerzetesnőknek is, akik megszólították, áldását kérték. A Kegyes Leányok kongregációja februárban ünnepelte alapítása centenáriumát, ez alkalomból egy miseruhát és az alapítónő történetéről szóló könyvet ajándékoztak a pápának.

A papi szolgálat első tapasztalatai

Az Isteni Mesternek szentelt templomba lépve a fiatal papok tapssal fogadták a szentatyát, aki egy imával és a napi evangélium felolvasásával nyitotta meg a találkozót. Michele Di Tolve püspök, a diakonátusért, papságért és szerzetesi életért felelős delegátus kísérte a pápát, aki Szent VI. Pál pápa emléknapja miatt egy tőle tanult imádságot választott. Ezután következett a párbeszéd, kérdés-felelet formájában, jórészt lelkipásztori témákról. Ezek között volt a papság első éveinek tapasztalata, az emberek hitének örömteli felfedezése, de egyben a betegekkel való kapcsolat, az ő szolgálatuk a közelség, az együttérzés és a gyengédség gesztusaival, valamint a papi életben előforduló válságok – amint arról a szentszéki sajtónyilatkozat tájékoztatott.

Egyenes beszéd

A válságból sosem tudunk egyedül kilábalni – jelentette ki a pápa, aki a római egyházmegye helyzetéről folytatott eszmecserét papjaival. A fejlődésről, a szépségekről, de a gyengeségekről is, amelyekkel nem úgy lehet megküzdeni, hogy kibeszéljük a másik háta mögött, hanem nyílt párbeszédet vállalva. Hasonlóképpen a most zajló szinodális folyamat se korlátozódjon egyfajta szlogenre, hanem az egyházban való életmód megtapasztalása legyen. A szentatya itt idézte VI. Pál Evangelii nuntiandi kezdetű apostoli buzdítását, melynek tanítása ma is időszerű. „Gyöngyszem, mely támasza lelkipásztori szolgálatunknak.” Városi magány, közelség, atyai gondoskodás, nehéz kapcsolatok… ez mind előkerült a beszélgetésben. Ferenc pápa ismét arra buzdította paptársait, hogy álljanak az idősek mellé, hallgassák meg őket, legyenek velük tapintatosak. A fiatal papokat meghívta, hogy vegyenek részt június másodikán az úrnapi szertartáson, majd köszönetet mondott az imáért és az őszinte párbeszédért.

Háború, pandémia, fiatalok

A vatikáni sajtónak nyilatkozva Di Tolve püspök elmondta: a szentatya nagyon óhajtotta ezt a találkozót. Azt is elárulta, hogy néhány pap bocsánatot akart kérni a pápától a haszontalan pletykálkodásért, amit az ő kárára tett. Aztán a papok megkérdezték a pápát, mit jelent átélni az emberek válságát, akik nehéz helyzetben vannak: a háború, a pandémia követkeményei miatt, vagy hogyan segíthetnek a fiataloknak, akiket összezavarnak a mai gondolkodásmódok. Szó esett olyan 5-6-7. emeleten élő idősekről is, akik évek óta nem tudnak elmenni otthonról, mert nincs lift az épületben.

Közel Istenhez, a püspökhöz, papokhoz, az emberekhez

Di Tolve püspök kiemelte, hogy a pápával való találkozó bátorítást jelent azoknak a papoknak, akik csak nemrég kezdték meg szolgálatukat. Nem elég a szemináriumi képzés, hiszen a papságba a szolgálat gyakorlása alatt rázódnak bele. Ferenc pápa azt tanácsolta nekik, hogy legyenek közel Istenhez, közel a püspökükhöz, egymás között a paptestvérekkel és Isten népével.

A találkozó végén a papok egyesével odamehettek a pápához, hogy köszöntsék őt, váltottak vele pár szót, tréfálkoztak, ajándékot vittek neki. Ferenc pápa is hasonlóan, a maga természetességével fogadta őket. Az egyik mianmari pappal beszélve – amint arra a szerdai általános audiencián is utalt – megerősítette, hogy minden nap imádkozik Mianmarért, és külön áldást küld nekik. Egy rövid kis videóüzenetet is fölvettek a pápával mobiltelefonon az egyik plébániai hívőnek: „Örvendjetek… és imádkozzatok értem!”

Salvatore Cernuzio, Gedő Ágnes / Vatikáni Rádió

Foto: Vatican Media

MEGOSZTÁS