Szerzetesek asztalánál

0
2860
Kiállításrészlet

Mi közük a szerzeteseknek a gasztronómiához? Több, mint gondolnánk. A kora középkor óta szigorú szabályok szerint, olyan egészségesen étkeznek, hogy azt egy fitneszguru is megirigyelhetné, de szabályaik nemcsak a test, hanem a szellem és a lélek épségét is szolgálják. Készítenek bort, sört és gyógyító likőröket, kertjeikben a zöldségek és gyümölcsök mellett megterem sokféle fűszer- és gyógynövény, asztalukra olykor ünnepi finomságok, olykor ‒ gyakrabban ‒ böjti eledelek kerülnek.

A szakács testvérek az idők során nemcsak a kis közösségre, hanem szegények és betegek ezreire is főztek. Látogatóink belekóstolhatnak régi és mai kolostorok ízeibe, és megismerhetik azokat a hazai szerzetesrendeket, amelyeknek szerepük volt étkezési kultúránk fejlődésében – olvasható kiállításról a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum honlapján.

A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumba, székelyföldi útjának első állomására érkezett 2018. április 12-én a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Szerzetesek asztalánál című vándorkiállítása. A kiállítást Laczkó-Dávid József Anaklét OFM nyitotta meg, és a kurátor, dr. Saly Noémi muzeológus mutatta be. A szerzetesi gasztronómiából ízelítőt nyújtó tárlat május 31-éig tekinthető meg Gyergyószentmiklóson, majd továbbindul újabb székelyföldi múzeumok felé.

Borsos J. Gyöngyi összeállítása

MEGOSZTÁS