A Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara koncertezik a kolozsvári Szent Mihály-templomban

0
823

Rendkívüli koncert lesz pénteken, augusztus 25-én a kolozsvári Szent Mihály-templomban, ahol a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara koncertezik Vashegyi György vezényletével. A koncerten közreműködik Szutrély Katalin szoprán, a koncertmester Béres Melinda lesz.

A műsoron Joseph Haydn 92. G-dúr „Oxford” szimfóniája, Ludwig van Beethoven Ah! perfido Op. 65 műve, illetve Wolfgang Amadeus Mozart Esz-dúr szimfóniája csendül fel. A koncert péntek este hét órakor kezdődik, a belépés ingyenes. Szeretettel várnak minden érdeklődőt és zenekedvelőt!

A zenekar csütörtökön a 10. Vásárhelyi Forgatagot nyitja meg ünnepi hangversennyel, ezt követi a pénteki koncert a Szent Mihály-templomban a KlausenMusik nyári hangversenysorozat keretén belül, majd szombaton a Debreceni Egyetem Aulájában zárják nyári turnéjukat.

A határon túli magyar zenészekből álló szimfonikus zenekar megalakulása Vashegyi György karmester nevéhez fűződik: a kezdeményezés célja, hogy erkölcsi támogatást nyújtson a legkiválóbb határon túli magyar zenészeknek és erősítse a magyarországi és külhoni magyarok nemzeti összetartozásának érzését; egyúttal kifejezze a határon túli magyar muzsikusok elismertségének és megbecsülésének szükségességét. A legalább 85%-ban határon túli, „alkalmi” együttes a Trianon által elszakított nemzetrészek szimfonikus zenekarainak magyar zenészeit gyűjti össze: hangversenyeik a nemzeti összefogás kiemelkedő kulturális eseményei. A hosszú tervezést követően első alkalommal a 2017-es Kodály-emlékév keretében vált lehetővé az együttes megalakulása, 2018-ban pedig a nemzeti összetartozás ünnepi eseményeként adott hangversenyt az Országházban. A zenekar megalakulása óta Budapesten, Pécsett, Szegeden és Kecskeméten adott koncerteket Magyarországon, első határon túli hangversenyét 2019-ben, a X. Kolozsvári Magyar Napok meghívására az államalapítás ünnepén tartotta. E pillanattól fogva fontos küldetéssé vált, hogy az együttest a határon túli városokban is megismerjék: 2021-ben Szabadkán, 2022-ben pedig Szatmárnémetiben adott sikeres hangversenyeket. A zenekar megalakulását a Magyar Művészeti Akadémia támogatja, a hangversenyek szervezője a Filharmónia Magyarország Nkft.