Készülünk Ferenc pápa budapesti látogatására: hasznos tudnivalók

0
569
Fotó: ferenc2023.hu

A szentatya 41. apostoli útja alkalmával április 28–30. között Magyarországra látogat. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat adjuk közre a Magyar Kurír nyomán.

Az apostoli látogatás hivatalos programja

2023. április 28., péntek

Róma – Budapest

  • 08.10: indulás repülővel a Róma–Fiumicino Nemzetközi Repülőtérről Budapestre
  • 10.00: érkezés a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre
  • 10.00: hivatalos fogadtatás
  • 11.00: ünnepélyes fogadtatás a Sándor-palota előtti téren
  • 11.30: udvariassági látogatás a köztársasági elnöknél a Sándor-palotában
  • 11.55: találkozás a miniszterelnökkel
  • 12.20: találkozás az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel a Karmelita kolostor épületében, a szentatya beszédet mond
  • 17.00: találkozás a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal a Szent István-bazilikában, a szentatya beszédet mond

2023. április 29., szombat

Budapest

  • 08.45: magánlátogatás a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonában
  • 10.15: találkozás szegényekkel és menekültekkel a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, a szentatya beszédet mond
  • 11:30: látogatás a görögkatolikus közösségnél az Istenszülő-oltalma templomban
  • 16.30: találkozás a fiatalokkal a Papp László Sportarénában, a szentatya beszédet mond
  • 18.00: magántalálkozó a Jézus Társasága tagjaival az apostoli nunciatúrán

2023. április 30., vasárnap

Budapest – Róma

  • 09.30: szentmise a Kossuth Lajos téren, a szentatya homíliája, Regina Caeli imádság
  • 16.00: találkozó az egyetemi és kulturális élet képviselőivel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán, a szentatya beszédet mond
  • 17.30: hivatalos búcsúztatás a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren
  • 18.00: indulás repülővel Rómába a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről
  • 19.55: érkezés a Róma–Fiumicino Nemzetközi Repülőtérre

Ferenc2023.hu – A pápalátogatás hivatalos honlapja

Az Információk menüpont alatt a látogatás helyszínei alá rendezve találják az egyes programokkal kapcsolatos tudnivalókat.

A Hírek menüpont alatt a Ferenc pápa látogatásával kapcsolatos egyéb fontos tartalmakkal, érdekességekkel találkozhatnak.

A Letöltések menüpont alatt az apostoli út hivatalos logója és a Ferenc pápa látogatására való felkészülés jegyében megfogalmazott imádság is elérhető.

A honlapra – magyar és angol nyelven – folyamatosan töltik fel azokat az anyagokat, híreket, információkat, melyek a szentatya apostoli útjával kapcsolatosak.

Call Center és mobilapp

Call Center szolgáltatás is segíti a még könnyebb tájékozódást

Ferenc pápa magyarországi apostoli útjának részleteiről a +36-1-998-9266-os telefonszámon is lehet érdeklődni hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között, szombaton és vasárnap pedig 10 és 15 óra között.

A KAPP – Katolikus mobilapplikáció révén gyorsan és könnyen juthatnak információkhoz

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából készült el a KAPP nevet viselő mobilapplikáció, amelyet immáron bárki letölthet a Play Áruházból (Android), valamint App Store-ból (IOS). Az applikáció weblapja a kapp.hu.

Adoremus különszám

Ingyenesen letölthető a Kossuth téri pápai szentmise liturgikus kiadványa. A liturgiába való bekapcsolódást a külön erre az alkalomra megjelenő ingyenes Adoremus különszám segíti, amelyet az esemény lebonyolításában segítő önkéntesek osztanak ki a helyszínen.

A liturgikus kiadvány IDE  kattintva ingyenesen letölthető, illetve hétköznapokon korlátozott példányszámban elérhető az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9–18 óráig).

Ingyenes utazási lehetőségek a pápalátogatásra

A MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV díjmentes utazást biztosít az ország bármely pontjából a fővárosba az április 29-én a Rózsák terén és a Papp László Budapest Sportarénában tartandó rendezvényekre, valamint április 30-án, a budapesti Kossuth téri pápai szentmisére érkező és onnan hazatérő zarándokok számára.

Az április 29-én (szombaton) a Rózsák terén és a Papp László Budapest Sportarénában tartandó rendezvényekre érvényes belépővel rendelkezők, az azt igazoló regisztrációt felmutatva már április 28-án (pénteken) 12 órától megkezdhetik díjmentesen az utazásukat Budapestre.

A 2023. április 29-én a Rózsák terén (Szent Erzsébet-templom, Istenszülő oltalma-templom) és a Papp László Sportarénában (a továbbiakban: Aréna) sorra kerülő rendezvényekre csak érvényes belépővel (regisztrációval) rendelkezőknek, míg 2023. április 30-án, a Ferenc pápa által a budapesti Kossuth téren bemutatásra kerülő szentmisére érkező minden zarándok számára díjmentes utazást biztosít az Építési és Közlekedési Minisztérium a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. menetrend szerinti járatainak 2. kocsiosztályán, valamint a VOLÁNBUSZ Zrt. menetrend szerinti járatain. Az esetlegesen szükséges felárakat, illetve az 1. osztály díjkülönbözetét az utasnak meg kell fizetnie. Az utazás tervezésénél, kérik, vegyék figyelembe, hogy a közlekedési és helyi zárások valamint a biztonsági kapus beléptetés miatt a helyszínen hosszabb idővel kell számolni a bejutásra. A Kossuth téren a csoportok érkezési sorrendben foglalhatják el a helyüket. További részletek ezzel kapcsolatban a Magyar Kurír összeállításában.

Közlekedés Budapesten

Ferenc pápa látogatása idején – több forgalmas útvonalat és csomópontot is időszakosan lezárnak. A korlátozások a BKK járatait is érintik majd, ezért a fővárosban – különösen 28-án, pénteken – hosszabb időt kell szánni a közlekedésre, így érdemes lesz a megszokottnál korábban útnak indulni. A BKK oldalán megtalálhatják a közúti és közösségi közlekedéssel kapcsolatos tervezett és valós idejű közlekedési információkat is, emellett arról is tájékozódhatnak, mely MOL Bubi gyűjtőállomásokat zárják le, illetve, hogy hogyan érdemes vasárnap délelőtt utazni a Kossuth Lajos téri ünnepi szentmisére. A BKK honlapján ITT lehet tájékozódni a tömegközlekedésről.

Ferenc pápa látogatása kapcsán a fővárosi autóforgalomban várható ideiglenes korlátozásokat jelző térképet tett közzé a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján. A forgalomkorlátozásokat részletesen ismertető tájékoztató és az azokat jelző térkép ITT érhető el.

A BRFK felhívta a figyelmet arra is, hogy a megállni tilos jelzéssel ellátott útszakaszokról elszállított gépjárművek tulajdonosai az erre a célra létrehozott 06 80 180 780 zöldszámon vasárnap éjfélig kaphatnak tájékoztatást.

Az április 30-i Kossuth téri szentmisére érkező zarándokcsoportok saját szervezésű autóbuszai számára a kapacitás erejéig, jelentkezési sorrendben tudnak parkolóhelyet biztosítani az esemény területétől gyalogos távolságban a Bajcsy-Zsilinszky úton (Budapest, V./VI. kerület). Az igényeket ITT lehet benyújtani, a parkolással kapcsolatban egyéb tudnivalók pedig ITT találhatóak.

Mit lehet és mit tilos bevinni a pápai eseményekre?

Tilos bevinni:

  • üvegtárgyat, üvegkulacsot, fémpalackot;
  • kerékpárt, rollert
  • pirotechnikai eszközt, robbanékony, mérgező vagy gyúlékony anyagot tartalmazó tárgyat vagy eszközt;
  • lőfegyvert, szúró-, ütő-, és vágóeszközöket, egyéb, közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat;
  • szeszes italt, kábítószert;
  • drónt vagy bármilyen távirányítható eszközt, játékot;
  • bármilyen reklámanyagot, jelképet, transzparenst, molinót, feliratot, amely a rendezvény céljával, szellemiségével nem összeegyeztethető;
  • élő állatot (kivéve a jogszabályban meghatározott segítő és vakvezető kutyákat).

Bevihető:

  • zászlók és táblák, azzal a kitétellel, hogy a zászlórudak és a táblák, transzparensek rúdjának hossza nem haladhatja meg az 1,5 métert;
  • A rendezvényterületre csak összecsukható, kisméretű zarándokszék vihető be;
  • műanyag kulacs, műanyag palack;
  • A rendezvényterületre csak tompa végű esernyő vihető be, csomagröntgenben történő átvizsgálást követően.

Forrás: Magyar Kurír