Együttműködésre épülő munka

0
1020

Partnerség keretében jött létre, és további, megbízható partnerségekre épít a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet menekülteknek szolgáltatásokat biztosító szigeti központja. A napokban több helyi és külföldi szervezet képviselője is járt a menekülteket támogató szigeti Caritas-központban, hogy közös megoldásokat keressenek a településre érkező ukrán állampolgárok nehéz helyzetének enyhítésére.

Az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesülettel közösen működtetett intézmény ajtaja a vámtól érkező, és a már elszállásolt menekültek számára egyaránt nyitva áll. A központ jelenleg tájékoztatást nyújt, valamint útbaigazítást biztonságos szálláshelyek és a kompetens állami hatóságok irányába, ugyanakkor lehetőséget biztosít iratok másolására és szkennelésére, továbbá a családtagokkal való kapcsolattartásra videochat által, de vállal ruhamosást és szárítást, és egy gyermekmegőrzőt is működtet.

A központ munkatársai rendszeresen frissítik a rendelkezésre álló szálláshelyek adatbázisát, hogy civilizált és biztonságos szállás felé irányíthassák azokat az ukrán állampolgárokat, akik a vámtól jönnek. Ugyanakkor a biztonságos szállítási lehetőségek terén is tájékoztatást nyújtanak, megelőzve ezáltal azt, hogy elkeseredett, kiszolgáltatott személyek az embercsempészek áldozataivá váljanak.
Az ott dolgozók figyelemmel követik az állami rendelkezéseket is, amelyek a menekülteknek a munkaerőpiacon való elhelyezkedését támogatják, valamint a gyermekeknek az oktatásban való részvételét teszik lehetővé, ezekről is tájékoztatva a központhoz fordulókat.

„Az épület, a felszerelés, mindaz, amit fizikailag látunk csak egy része a barátságos környezetnek, amelyben fogadjuk az intézményünk küszöbét átlépő ukrán állampolgárokat. A másik része az emberi szeretet, amely nem hiányozhat egy ilyen helyen, ezen a téren mind a Caritas munkatársai, mind az önkénteseink nagy tapasztalattal rendelkeznek, és egy plusz lelki komfortot biztosítanak a nehézségekkel küzdőknek” – állítja dr. Adrian Danciu, az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesület képviselője.

Működésének első napjaiban a központot több helyi és külföldi szervezet munkatársai is felkeresték, hogy egy hosszú távú, hatékony együttműködés alapjait fektessék le. Március 10-én, csütörtökön, Daniel Drimbe helyi baptista lelkipásztor révén egy ötfős önkéntescsapat látogatott el az intézménybe, a németországi Hoffnungswerk egyesület részéről, hogy megismerkedjenek annak szolgáltatásaival és megtudják, milyen konkrét igényeik vannak a kedvezményezetteknek. „Az egyesület célja minél több embernek segíteni minél rövidebb idő alatt, szigeti központokkal együttműködve. A Hoffnungswerk önkénteseket tud küldeni a helységbe, akik hosszú távon támogatják a központok aktivitását, és ott és úgy segítenek, ahol és ahogyan erre a legnagyobb szükség van” – tájékoztatott Răzvan Lucaci, a csoport tolmácsa.

A háború útjából menekülők segítésével párhuzamosan a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet mindent megtesz azért, hogy a Szatmár és Máramaros megyében működő intézményeinek közel 1900 ellátottja továbbra is minden szükséges szolgáltatásban részesüljön. „A szociális központjainkban, így a máramarosszigeti Szent Károly Házi Betegápoló Központunkban folyó tevékenységünk is úgy zajlik, ahogyan azt elterveztük még béke idején. Ellátottaink ugyanazokat a szolgáltatásokat vehetik igénybe, amelyeket eddig is, nem kell érezniük, hogy háború van” – állítja dr. Román János, a szervezet vezérigazgatója.

Palincas Erika