Mit jelent nőnek lenni? Tíz gondolat Szent Edith Steintól

0
415
Illusztráció (Priscilla du Preez / Unsplash)

Szent Edith Stein, Európa társvédőszentjének liturgikus emléknapján fordítsuk figyelmünket a filozófiai munkássága felé is. Életéről itt és mások életére gyakorolt hatásáról pedig itt olvashatnak. Alábbiakban a Kate Quiñones által válogatott, a női mivoltra reflektáló tíz gondolatát osztjuk meg olvasóinkkal.

Edith Stein gondolkodói minőségében ismert volt a nőkről és az oktatásról megfogalmazott munkáiról többek között. Az alábbi idézetek a nőkről szóló esszéiből, munkáiból származnak.

1. „A nő lelke… menedék, ahol más lelkek kibontakozhatnak.”

2. „Minden nő, aki az örökkévalóság fényében él, betöltheti hivatását, legyen az házasságban, vagy  vallásos élet intézményében, vagy világi foglalkozásban.”

3. „A női léleknek tágasnak és nyitottnak kell lennie minden ember számára; csendesnek, hogy egyetlen kis gyenge lángot se oltsanak ki a viharos szelek; melegnek, hogy a törékeny rügyek ne bágyadjanak el; tisztának, hogy a sötét sarkokban és mélyedésekben ne telepedjenek meg élősködők; önmagába zártnak, hogy semmilyen kívülről jövő invázió ne veszélyeztethesse a belső életet; önmagától kiüresedettnek, hogy a rajta kívül álló, más életnek is legyen benne helye; végül önmagának és testének is úrnője, hogy a teljes ember könnyen rendelkezésére álljon bármilyen hívásra.”

4. „A nők természetüknél fogva arra törekszenek, hogy átöleljék azt, ami élő, személyes és egész.”

5. „Csak a viták szenvedélyétől elvakított személy tagadhatja, hogy a nő lélekben és testben egy bizonyos célra teremtetett… a nő arra rendeltetett, hogy feleség és anya legyen. Mind testileg, mind lelkileg erre a célra lett felruházva.”

6. „Sem a lélekbeli közösségiség, sem a lélekbeli anyaság nem korlátozódik a fizikai síkon megélt házastársi és anyai viszonyokra, hanem kiterjed minden emberre, akivel a nő kapcsolatba kerül.”

7. „A legmélyebb női vágyakozás arra irányul, hogy olyan szeretetteljes egyesülés jöjjön létre, amely fejlődése által érvényre juttatja a [személyiség] érését, és egyúttal serkenti és tovább erősíti másokban a tökéletesség utáni vágyat… ez a vágyakozás a nő örök sorsának lényeges aspektusa.”

8. „A nő teste és lelke kevésbé harcra és hódításra van formálva, hanem inkább ápolásra, őrzésre és megtartásra.”

9. „A nő sajátos tulajdonsága, hogy egyedi érzékenysége van az erkölcsi értékek iránt, és irtózik mindentől, ami alacsony és aljas.”

10. „A nő lelke jelen van és intenzíven él minden testrészében, és belsőleg hat rá mindaz, ami a testtel történik.”

MEGOSZTÁS