Isteni olvasmány – lectio divina: egy régi bibliaolvasási módszer új lehetőségei

0
411
Fotók: KMB

Az idei Katolikus Magyar Bibliatársulat (KMB) keretében szervezendő Biblia-táborban július 18–21. között Hargitafürdőn az isteni olvasásba szeretnének betekinteni, és begyakorolni, hogy az ima ne ajkunkról elhangzó monológ, hanem találkozás legyen az élő Isten igéjével. A tábor négy napja alatt ó- és újszövetségi válogatott szövegek elemzésével gyakorolják a legnagyszerűbb olvasást, a lectio divinat.

Ha valamiről vagy valakiről nagyon pozitívan, sőt a legmagasabb fokon beszélünk pozitívan, gyakran az isteni jelzőt használjuk. Ez a melléknév legfeljebb csak a nyelvtan szabályai szerint (legistenibb), de értelem szerint nem fokozható. Ennél magasabb szint nincs. Az isteni olvasmány ebben az értelemben a lehető legszebb és legfenségesebb olvasmány.

A lectio divina olyan olvasmány és ima, ami megmenti a hívő embert attól, hogy imája merő monológgá változzon. A lectio divinaban Isten igéjét olvassuk, maga Isten szól igéje által hozzánk a Szentírás olvasása során. Tehát az imádkozó keresztény nem teheti meg, hogy ne olvassa a Szentírást. Szent Jeromos szerint, aki az írásokat nem ismeri, az magát Krisztust sem ismeri.

A táborba jelentkezni július 15-ig lehet a kmbtaborok@gmail.com e-mail-címen, illetve a 0745 284 735-ös telefonszámon délelőtt 11.30-ig, illetve délután 16–20 óra között.

Előadó és kísérő Oláh Zoltán biblikus, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának docense. Mindenkit szeretettel vár a Katolikus Magyar Bibliatársulat!

KMB