Ferenc pápa: Segítsük a drog fogságába esett embereket! A drogkereskedők bűnözők

0
60

A szerdai általános audiencián a szentatya a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napja alkalmából a drogfüggők tragikus helyzetéről beszélt. A kábítószer legalizálása rossz stratégia a fogyasztás visszaszorítására, annak egyedüli útja a megelőzés. A pápa gyilkosoknak és a halál kereskedőinek nevezte azokat, akik ebből húznak hasznot.

,,Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává. Az eledel a gyomorért van, a gyomor meg az eledelért, de Isten ezt is, amazt is meg fogja semmisíteni. A test azonban nem a paráznaságért van, hanem az Úrért, az Úr pedig a testért. Isten ugyanis feltámasztotta az Urat, és hatalmával minket is fel fog támasztani.” (1 Kor 6,12–14) – írja Szent Pál a korinthusiakhoz szóló első levelében, melynek részletét felolvasták a pápai audiencián.

A droghasználat aláássa a közösséget

Kedves testvérek, ma tartjuk a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napját, amelyet az ENSZ közgyűlése 1987-ben vezetett be. A világnap idei témája: A bizonyítékok világosak: a megelőzésbe kell fektetni. Szent II. János Pál pápa megállapította, hogy „a drog túlzott használata minden közösséget elszegényít, amelyben jelen van. Csökkenti az emberi erőt és az erkölcsi tartást. Aláássa a fontos értékeket. Tönkreteszi az életkedvet és a vágyat, hogy hozzájáruljunk egy jobb társadalomhoz”. Ezt teszi a kábítószer használata és annak túlzásba vitele – fűzte hozzá Ferenc pápa, majd emlékeztetett, hogy minden drogfüggő mögött ott áll saját személyes története, amit meg kell hallgatni, meg kell érteni és szeretni, és amennyire lehet, gyógyítani és megtisztítani. Ugyanúgy hordozzák méltóságukat, mint Isten gyermekei. Mindenkinek van méltósága.

Svájci gárdista tiszteleg a Szentatya előtt
Svájci gárdista tiszteleg a szentatya előtt

A kábítószer lábbal tiporja az emberi méltóságot

Mindazonáltal nem hagyhatjuk figyelmen kívül a drogfutárok és kereskedők aljas szándékait és tevékenységét. Gyilkosok! XVI. Benedek pápa szigorú szavakat használt egy terápiás közösségnél tett látogatása során: „A kábítószerkereskedőkhöz szólok, hogy gondolkozzanak el, milyen rosszat tesznek sok-sok fiatalnak és felnőttnek minden társadalmi rétegben. Isten számon fogja kérni őket tetteikért. Az emberi méltóságot nem lehet lábbal tiporni ilyen módon.” A drog pedig lábbal tiporja az emberi méltóságot – tette hozzá Ferenc pápa.

Társadalmi összefogásra van szükség

A droghasználat visszaszorítását nem a fogyasztás liberalizálásával lehet elérni – ez fantazmagória –, amint azt megpróbálták egyes országokban. A liberalizálással nő a fogyasztás. A szentatya elmondta, hogy nagyon sok kábítószerfüggő és családja tragikus történetét ismerte meg, ezért meggyőződése, hogy erkölcsi kötelességünk véget vetni e veszélyes anyagok gyártásának és forgalmazásának. Ezeket a halálkereskedőket – mert a drogkereskedők halállal kereskednek – a minden áron való hatalom- és pénzszerzés logikája hajtja. Ez a csapás, ami erőszakot szül, szenvedést és halált hoz, a társadalom egészétől bátor cselekvésért kiált. A kábítószergyártás és kereskedés pusztító hatással van közös otthonunkra is. Ez például az amazóniai térségben egyre nyilvánvalóbbá vált.

Ferenc pápa rámutatott, hogy a drogok túlzott használatát és kereskedelmét a megelőzéssel lehet visszaszorítani. Ehhez nagyobb igazságosságra van szükség, a fiatalokat olyan értékekre kell nevelni, amelyek építik a személyes és közösségi életet, illetve támogatni kell azokat, akik nehéz helyzetben vannak, reményt adva nekik a jövőhöz.

Segítő közösségek

Apostoli utazásai során számos egyházmegyében és országban járt a szentatya, így alkalma nyílt több olyan terápiás közösséget meglátogatni, amelyeket az evangélium ihletett. Erőteljes és reménykeltő tanúságot tesznek ezáltal a papok, szerzetesek és világi hívek az irgalmas szamaritánus példabeszédének gyakorlati megvalósításáról. Vigasztalónak találta a pápa a különböző püspöki konferenciák erőfeszítéseit olyan törvények és helyes politikai intézkedések előmozdítására, amelyek a kábítószerfüggő személyek kezelését, valamint ennek a csapásnak a megelőzését szolgálják. Ilyen például a függőség megelőző és a függőket segítő lelkipásztori hálózat Latin-Amerikában (PLAPA). Ennek alapszabálya elismeri, hogy az alkoholtól, a pszichoaktív szerektől való függőség (de ide tartoznak a pornográfia, új technológiák okozta függőségi formák) olyan probléma, ami bárkire lesújthat, földrajzi, társadalmi, kulturális, vallási és életkori sajátosságoktól függetlenül. A különbözőségek ellenére céljuk, hogy közösséget szervezzenek, megosszák egymással tapasztalataikat, lelkesedésüket, a nehézségeket.

Főszerepben a fiatalok

Ferenc pápa megemlítette a dél-afrikai püspökök kezdeményezését is, akik 2023 novemberében értekezletet tartottak arról, hogyan adjanak teret a fiataloknak, akik a békét és a reményt építhetik. A találkozó a részt vevő fiatalok szerint mérföldkőnek számít egy egészséges és aktív fiatalság előmozdítására az egész dél-afrikai térségben. „Elfogadjuk a nagyköveti és támogató szerepet a kábítószerek használata elleni küzdelemben. Azt kérjük minden fiataltól, hogy legyenek mindig empatikusak egymással” – nyilatkozták.

Imádkozzunk a bűnösök megtéréséért

Kedves testvérek! Nem maradhatunk közönyösek látva a drogfüggő emberek millióinak tragikus helyzetét az egész világon, és a botránnyal szemben, melyet ezeknek a drogoknak az illegális gyártása és kereskedelme okoz. Jézus Urunk megállt, közel jött az emberekhez, gyógyította a sebeket. Az ő közelségének stílusát követve arra vagyunk mi is hivatottak, hogy cselekedjünk, és megálljunk a törékenység és fájdalom helyzeteit látva, hogy meghallgassuk a magány és a szorongás kiáltását, hogy lehajoljunk és fölemeljük, új életet adjunk azoknak, akik a drog rabságába esnek. És imádkozzunk azokért a bűnözőkért, akik kábítószert adnak a fiataloknak! Bűnözők, gyilkosok! Imádkozzunk megtérésükért – kérte Ferenc pápa. A drogellenes küzdelem világnapján mi, keresztények és egyházi közösségek imádkozzunk erre a szándékra, és újítsuk meg elkötelezettségünket az imára és a drogellenes küzdelemre!

Gedő Ágnes / Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS