A pápa üzenete az olasz életvédő felvonulásra: az emberi méltóság a tét

0
165
Fotó: ANSA

Ferenc pápa üzenettel bátorította a szombaton Rómában megrendezett felvonulás résztvevőit, családok ezreit, akik készek megismételni, hogy „nem”-et mondanak a kiselejtezés kultúrájára. Az esemény szóvivője: több támogatást kérünk a nehéz helyzetben lévő anyáknak, a születendő gyermekeknek, az időseknek és a betegeknek.

Június 22-én, szombaton Róma utcáin ünneplő anyák, apák és gyermekek ezrei vonultak fel, akik részt vettek a „Válaszd az életet” elnevezésű országos demonstráción, amely Olaszország legfontosabb nyilvános rendezvénye az emberi élet fogantatástól a természetes halálig tartó méltóságának védelmében és népszerűsítésében, amelyhez 130 szervezet csatlakozott. Ferenc pápa üzenetében köszönetet mondott azoknak, akik előkészítették és akik részt vesznek a felvonuláson ezáltal „nyilvánosan tanúságot téve az emberi élet védelméről annak fogantatásától a természetes haláláig”. Arra buzdította őket, hogy „minden viszontagság ellenére bátran haladjanak előre”, mert „a tét, vagyis az emberi élet abszolút méltósága, a Teremtő Isten ajándéka túl magas ahhoz, hogy kompromisszumok vagy tárgyalások tárgya legyen”.

A szervezők beszámolója szerint a felvonulásra Olaszország egész területéről vártak családokat, sokan buszokkal érkeztek. A menet a Piazza della Repubblicáról indult délután 2 órától, hogy a Via Cavouron keresztül elérkezzen a római Fórumra. A felvonulás elején és végén felállított két színpadról a társadalmi és gazdasági nehézségek közepette is az életet választó és befogadó családok, anyák és apák tanúságtételei hangzottak el. Beszédet mondott az esemény szóvivője Massimo Gandolfini és Maria Rachele Ruiu. Az országos felvonulás az életért által felvállalt álláspontok között szerepel a „nem” a kiselejtezés kultúrájára és minden olyan gyakorlatra, amely sérti az emberi élet méltóságát, kezdve az abortusszal, az eutanáziával, az orvosi segítséggel végzett öngyilkossággal és az embriók reproduktív célú manipulációjával vagy megsemmisítésével.

Minden életnek önmagából fakadó méltósága van

„Ez a felvonulás egyértelmű ellentéte kíván lenni a halál kultúrájának, ahogyan azt II. János Pál nevezte, és a kiselejtezés kultúrájának, ahogy Ferenc pápa nevezi. Ugyanakkor erőteljesen hirdetni kívánja az élet iránti megnyílás szépségét, ezért lesz ez egy ünnepi körmenet” – nyilatkozta a bresciai idegsebész, Massimo Gandolfini, a rendezvény szóvivője a Vatikáni Rádiónak a felvonulás előtti nap. A Családi Nap elnöke ezután a Hittani Dikasztérium által a közelmúltban kiadott Dignitas Infinita kezdetű dokumentumából ösztönzést merítve hangsúlyozta: „Az élet méltósága végtelen, és nincs szüksége más jellemzőkre, mert minden élőlény a fogantatástól a természetes halálig az emberi méltóság hordozója, ezért el kell ismerni és tisztelni kell”.

Gandolfini utalt rá, hogy a jelenlegi halál kultúrája „megmérgezi társadalmainkat”. A rendezvény szóvivője szerint ennek a kultúrának az egyik gyümölcse a születésszám csökkenése, amely különösen érinti Olaszországot. Ezután az idősek és a betegek kiselejtezéséről beszélt az interjúban. Kérte, hogy a palliatív kezeléssel biztosítsák számukra a halálig való méltó elkísérésüket. Gandolfini továbbá hangsúlyozta, hogy meg kell védeni az anyaságot és a születendő életet azáltal is, hogy szembeszállunk azokkal a gyakorlatokkal, amelyek megsértik az anyák és gyermekek életét és árukká teszik őket, mint például a béranyaság. Végezetül Gandolfini a családok támogatására buzdította a társadalmat és a politika világát, mert „a család az a bölcső, amely minden társadalmi probléma ellenére befogadja az életet és a nevelés helyszíne minden ember felnőtté válásáig”. „Az élet és a család támogatása azt jelenti, hogy támogatjuk a közjót, és él bennünk a jövőbe vetett remény” – zárta interjúját Massimo Gandolfini, az olaszországi felvonulás az életért kezdeményezés szóvivője.

Forrás: Marco Guerra / Somogyi Viktória / Vatican News