Közzétették Ferenc pápa trieszti látogatásának hivatalos programját

0
182

Ferenc pápa július 7-én, vasárnap az olaszországi katolikusok szociális hetének végén látogat a Friuli-Venezia Giulia régió közigazgatási székhelyére. A programjai között van egy találkozó a Generali-biztosító nevét viselő Kongresszusi Központban, majd a migránsokkal, az ökumenikus képviselőkkel, az egyetem világával és a fogyatékkal élőkkel találkozik, végül pedig szentmisét mutat be az Olasz Egység téren (Piazza Unità d’Italia).

Ökumenikus, valamint migránsokból és betegekből álló csoporttal való találkozóra is sor kerül Ferenc pápa trieszti látogatása alkalmából július 7-én. A kevesebb, mint ötórás látogatás zárja le az olaszországi katolikusok szociális hetét. A programot az olasz püspöki konferencia rendezi minden évben, amelynek célja, hogy elmélyítse és újraindítsa a keresztény társadalmi tanítás üzenetét, és irányt mutasson a hívők tevékenységének a munka világában.

Ferenc pápa július 7-én, vasárnap reggel 6.30-kor indul Triesztbe a vatikáni helikopter-felszállóról – olvashatjuk a Szentszék Sajtóterme által csütörtökön közzétett programleírásban.  A szentatya reggel 8 órára érkezik a Generali Kongresszusi Központba, ahol az olasz püspöki konferencia elnöke, Matteo Maria Zuppi bíboros, Luigi Renna, Catania érseke és a szociális hetek szervezőbizottságának elnöke, valamint Enrico Trevisi püspök köszönti. Velük együtt a régió elnöke, Massimiliano Fedriga; a trieszti prefektus, Pietro Signoriello; Roberto Dipiazza polgármester és Philippe Donnet, a trieszti székhelyű Generali biztosító vezérigazgatója is üdvözli a pápát érkezésekor.

A pápa itt találkozik a kongresszus résztvevőivel. Zuppi bíboros köszöntője és Renna érsek bevezetője után a pápa mond beszédet. Majd míg a kongresszus résztvevői átmennek az Unità d’Italia térre, a pápa rövid találkozón vesz részt néhány csoporttal: az ökumenikus világ és az akadémia világának képviselőivel, valamint a migránsok és a fogyatékkal élők egy csoportjával.

Ferenc pápa nyitott autóval délelőtt 10 órakor elhagyja a Kongresszusi Központot, és átmegy a Piazza Unità d’Italia-ra, ahol a tervek szerint délelőtt 10.30-kor szentmisét mutat be, majd elimádkozza a hívekkel az Úrangyala imádságot. A pápai áldás előtt Trevisi püspök köszönetet mond a szentatyának. A szertartást követően Ferenc pápa 12.30-kor indul vissza helikopterrel a Vatikánba, ahová délután 2 óra körül érkezik meg.  

Somogyi Viktória / Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS