Az Úr adja a békét

0
346

Mindenki kellő komolysággal és aggodalommal vállalja fel a béke iránti elköteleződését, erre hív az erdélyi ferencesek elöljárója, Urbán Erik OFM úrnapja előestéjén a közösségi médiában.

Szent Ferenc az Úrtól azt a megbízatást kapta, hogy mindenkinek elmondja: ,,Az Úr adjon nektek békét!” — amely mint a karizmánk alapvető eleme nyilvánul meg. A szívek megtérésén keresztül fogadjuk a béke ajándékát. Mi magunk is arra vagyunk hivatottak, hogy szelíd, békés, szerény és alázatos férfiak és nők legyünk, veszekedés és rivalizálás nélkül. Legyünk tehát tanúi annak a békének, amelyet kaptunk.

„Semmi sem vész el a békével, de minden elveszhet a háborúval. Az emberek kezdjék el újra megérteni egymást. Beszéljenek újra egymással. Ha jóakarattal és a kölcsönös jogok tiszteletben tartásával beszélnek egymással, akkor rá fognak jönni, hogy a tisztességes végeredményt soha nem veszélyeztetik az őszinte és hatékony tárgyalások” — mondta 1939-ben XII. Piusz pápa a II. világháború kitörésének előestéjén. Szavai ismét drámaian aktuálisak. „Soha többé háborút!” — mondta VI. Pál pápa az ENSZ-hez intézett beszédében. II. János Pál pápa azt mondta, hogy a háború „visszatérés kaland nélkül”. Ferenc pápa 2015. szeptember 25-én a következőket mondta az ENSZ Bizottságában: „Legyen vége a háborúnak; a háború minden jog megtagadása”.

Figyelve az idők jeleit, karizmánk és lelkipásztoraink szavait, mindenkit arra hívunk, hogy kellő komolysággal és aggodalommal vállalja fel a béke iránti elköteleződését, és folyamatosan imádkozzon ezért a értékes ajándékért.

Urbán Erik OFM

MEGOSZTÁS