Négy akolitust avattak a kolozsvári román közösségben

0
560
Fotó: Cziple Hanna-Gerda

Kolozsváron a Szentháromság-templomban (piarista templom) tevékenykednek a román anyanyelvű római katolikusok, akiknek ünnepet jelentett a május 21-i nap, hiszen a hívek közül négy családapa vállalt akolitusi szolgálatot.

A négy akolitust Popesc-Mihăiță Cristian, a Szent Mihály-plébániatemplom segédlelkésze választotta ki a feladat betöltésére és együtt készültek lelkigyakorlatokkal az avatásra. Szerdán Kerekes László a gyulafehérvári egyházmegye segédpüspöke avatta őket akolitussá, s el is kezdték szolgálatukat a közösségben. A szentmisén jelen voltak a Szent Mihály-plébánia és a jezsuita közösség elöljárói, illetve a román közösség volt lelkésze, Veres Stelian, az egyházmegye gazdasági igazgatója.

Popesc-Mihăiță Cristian segédlelkész elmondta, hogy ,,az akolitusok nagy segítséget fognak jelenteni a közösség lelkipásztori és lelki életében. Általuk azok is közelebb kerülnek a templomhoz, akik betegek vagy nem tudnak részt venni a vasárnapi liturgián.” Andreica Radu, Baciu Paul, Danci Petrică Csaba és Palcău Ionuț a szentmiséken fognak szolgálni, sok hívő esetén segítenek majd az áldoztatásban.

A templomban tevékenykedő közösség számottevően megnőtt az elmúlt években, így a Szent Mihály-plébánia egyháztanácsa román anyanyelvű személyi plébánia létrehozását kezdeményezte.