Tudományos diákköri konferencián mutatták be dolgozataikat a kolozsvári teológiai hallgatók

0
369

A 27. Reál- és Humántudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciát május 15-18. közt tartották Kolozsváron. Az egyetem karainak diákjai, köztük a teológiát tanulók is összevetették tudásukat: ilyenkor saját kutatásaikról, érdeklődésüknek megfelelő szakterületen mutatják be vizsgálódásuk eredményeit a diákok.

A megnyitót május 15-én délután tartották a BBTE közpinti épületének dísztermében, beszédet mondott dr. Markó Bálint, a BBTE magyar tagozatának vezetője és tanulmányi rektorhelyettese, dr. Szabó Árpád Töhötöm, a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet igazgatója, dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri tanács elnöke, László Petra KMDSZ elnöke, illetve Szőke Balázs, a 27. ETDK főszervezője. A Visszhang Kórus és dr. Miklósi Ádám varázsolta színessé a megnyitót.

A római katolikus teológia terén többen is készülődtek, végül öt diák mutatta be dolgozatát a BBTE Római Katolikus Teológia Karának dísztermében május 16-án déli 12 órától:

  • Hegedűs Rita Diána: A II. Vatikáni Zsinat hatása a teológia és a világi tudományok párbeszédére. Az interdiszciplinaritás aktualitása a XXI. századi ember életében.
  • Gagyi Orsolya: Az egyetemes testvériség ferences gondolatának evangéliumi gyökerei
  • Pázmán Kató: A szerencsejáték zavar hatása a házasságkötési képességre az Egyházi Törvénykönyv 1095. kánon 3. pontja fényében
  • Kirner Katalin: Féltékenység és bántalmazás a prófétai irodalomban
  • Kovács Panna: Az aszkézis módjai és motivációi a középkorban.

Az egyetemi tudományos diákköri konferenciára valamilyen, a tanrenden túlmutató kutatás eredményeit mutatják be a diákok, sokak esetében ilyen keretek közt indult a későbbi, komoly eredményeket hozó tudományos pálya. Az első szakaszban online kell benyújtani a tudományos dolgozatot, amelyet a zsűri megadott kritériumok szerint pontoz, majd a versenyen a kutatást kell szabad előadásban bemutatni, ezt a teljesítményt is pontokkal értékeli a zsűri, akinek lehetőzége van a legjobb dolgozatokat az országos, a magyarországi diákokkal együtt tartandó szakaszra továbbküldeni. Ezen a szakaszon is nyertek már díjakat a kolozsvári katolikus teológiát tanuló diákok.

A bemutatókat hallgatva elégtétellel állapítható meg, hogy alaposan felkészültek a megmérettetésre vállalkozók, mind az öt diáklány (idén sajnos a gyulafehérvári kispapok közül nem tudott senki kellően felkészülni, hogy bejelentkezzen) élvezetes stílusban, érthetően mutatta be választott témáját, és a zsűri keresztkérdéseire is tudott választ adni, a vitára sarkalló hozzászólásokat udvariasan és felkészülten tudták megválaszolni. A bemutatókat hallva a díjkiosztón csodálkoztunk is, hogy se dicséretet, se különdíjat nem ítéltek meg az idén, az OTDK-ra is csak egy dolgozat jutott tovább. A zsűri tagjai András István és Oláh Zoltán gyulafehérvári, illetve András Szabolcs kolozsvári teológiai tanárok voltak, ők az írott és szóbeli teljesítmény együttesét értékelték. A napot összegzően a zsűri elnöke, Oláh Zoltán dicsérte a befektetett munkát, a kiállást, és biztatta a további munkára a bátorságról, tájékozottságról, tudományos vitakészségről tanúbizonyságot tevő hallgatókat.

Pünkösd szombatján, május 18-án tartották a 27. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia díjátadó zárógáláját az Auditorium Maximumban, amelyen Laczkó Vass Róbert és Szép András Radnóti Miklós-előadásának tapsolhattak a résztvevők. Táblás ház volt, és nagyszerű, csillogó szemű közönség élvezte a verses-zenés bemutatót, majd néhány ünnepi beszéd és az esedményhirdetés, díjkiosztás következett.

A Római Katolikus Teológia-szekcióban három díjat osztottak ki, a zsűri értékelése szerint első Pázmán Kató, második Kirner Katalin, harmadik Kovács Panna lett.

Fotó: András Szabolcs, Csíki Gergő, Jakab Dávid

MEGOSZTÁS