Jó érezni, hogy családtagnak számítok!

Május, az ápolók hónapja

0
229

Május az ápolók hónapja a Gyulafehérvári Caritasnál, és az ünnepségnek része lesz konferencia, képzés, közös filmnézés is. Az ápolók hónapja apropóján Caritas facebook-oldalán rendszeresen jelennek meg munkatársaik gondolatai, illetve ápolók gyerekei, unokái által alkotott rajzok, versek, ezekből olvashatnak, láthatnak ismét néhányat. Irányítsuk tekintetünket ebben a hónapban azokra, akik nélkül több lenne a magány, a szenvedés, a tehetetlenség. Figyeljünk rájuk, akik nap mint nap csendben végzik munkájukat, hogy a legkiszolgáltatottabbak számára is élhetőbb legyen az élet.

A minőség abban rejlik, amit teszel

Az, hogy milyen minőségű a munkám, mások tudják megmondani. Amit tudok, odateszem, megcsinálom a legjobb tudásom szerint. Az elképzelésem alapján a minőségi betegápolás attól függ, hogy miként beszélsz és viselkedsz az otthon gondozottal. Sok múlik az érintésen, az ápoló arckifejezésén, a hangján. Ha egy kötözésről beszélünk, akkor a minőségi ellátás nagyban függ attól, hogyan csinálod, mit használsz ilyenkor. És ameddig ott vagy a beteggel, azt az időt rászánod, nem kapkodsz, nem sietsz. Otthoni beteggondozóként is tudunk minőségi sebkötözést nyújtani. (Harai Erika szakápoló, otthoni beteggondozás, Kézdivásárhely)

Életet ment a Heimlich-fogás

Elmondhatom, hogy az elmúlt tíz év tett szakemberré és elkötelezett idősgondozóvá. Két esetem volt, amelyek számomra emlékezetes sikerélmények. Egy alkalommal az egyik idős néni – pszichés betegsége miatt – a szájába gyúrt egy kiflit, nem tudta lenyelni, és fulladozni kezdett. A kollégám segített, de a saját kezemmel vettem ki a kiflit a torkából, aminek köszönhetően a néni életben maradt. A másik hasonló fulladásos esetnél jelen volt a mentős doktornő, de hagyta és nézte, hogyan alkalmazom a Heimlich-fogást, ami sikerült, és újabb sikerélményt eredményezett. (Kovács Kinga ápoló, Gondviselés Háza Idősek Otthona, Búzásbesenyő)

Rá kell szánni az időt

Udvarhelyen végeztem el az ápolóképzést, és úgy éreztem, hogy ezen a területen tudom a leginkább kamatoztatni a tudásomat. Szeretek az idősekkel dolgozni, jobbá tenni az életüket, azzal kezdve, hogy megnyitom az ajtójukat, egészen a nehéz esetekig.
Van egy fiatal férfi, akinek fertőzés miatt le kellett vágják a lábát. Nagyon csúnya volt… Nagyon hamar begyógyult a seb, amikor hazaengedték minden nap mentem kötözni, felhasználva azt a tudást, amit a modern sebkezelésből tanultam. Amikor vissza kellett menjen kontrollvizsgálatra, akkor az orvos el volt képedve, hogy ilyen gyorsan meggyógyult a seb. Számomra a minőségi munka feltétele, hogy rá kell szánni az időt mindenre, alaposság, pontosság szükséges. (Bakos Ottilia szakápoló, otthoni beteggondozás, Parajd)

Nem marad magára

Beteg ember mindig van, mindig kell a segítség, mert jót tenni jó – így gondoltam már iskoláskoromban, és a jó Isten is így akarta. Nekem minden öröm egy siker. Amikor azt látom, hogy az idős ember örül nekem, amikor hálás azért, amit érte teszek, az nekem feltöltődés, akkor azt mondom: megéri nekem reggelente felkelni. „Jó, hogy jött!” „Jó, hogy vannak maguk!” – jólesik ezeket hallani, és érezni, én is családtagnak számítok.

Minden helyzetből meg kell találjuk a kiutat, és számomra nagyon fontos, hogy csapatban dolgozva ezt meg is tudjuk tenni. Az egyedül élők magánya, tehetetlensége a legnehezebb, de van, hogy találunk egy szomszédot, aki szívesen bejár, vállalja a gondozását, és nekem jó érzés tudnom, hogy amikor én az időstől eljövök, nem marad magára. (Pál Beáta szakápoló, otthoni beteggondozás, Gyergyóremete)

Bizalomra alapuló kapcsolatok

Mindennapi siker számomra, hogy a betegeim kötődnek hozzám, sikerült kialakítani egy bizalmi kapcsolatot velük. Van egy betegem, aki teljesen mozgásképtelen, nagy kihívás volt számomra őt megmozgatni, fürdetni, pelenkázni. Nagyon fontos felismerés, hogy a betegeknek mindig elmondom, mit fogok csinálni, rákészítem a folyamatokra, folyamatosan kommunikálok velük. Meggyőződésem, hogy a munkám minőségének legfőbb eleme én vagyok, igyekszem mindig kihozni magamból a maximumot.
Olyan hálásak az idősek, engem ez motivál a mindennapokban. (Sipos Szende szakápoló, otthoni beteggondozás, Csíkszereda)

Forrás: Gyulafehérvári Caritas