„Apám lehetségessé tette a lehetetlent” – Dokumentumfilm Hans Fackelmann építészről

0
388
Fotók: a temesvári egyházmegye honlapja

A turisták, akik a Bánság vidékeire látogatnak, néhány nap után bizonyos mértékig hozzászoknak a barokk stílusban épült római katolikus templomok látványához, amelyek közül sok több mint 200 éves, továbbá az újabbakhoz, amelyek neogótikus, neoromán vagy szecessziós stílusban épültek. A temesvári egyházmegyében azonban van két olyan római katolikus templom, amely modern, kevésbé megszokott stílusával „kitűnik” a többiek közül: az orsovai és az újszentesi templom.

E két templomról az egyházmegye hívei tudják azt is, hogy mindkettőt a kommunista diktatúra idején emelték, amikor egy római katolikus templom építése több volt mint kihívás. Kevés pap volt, aki vállalta ezt a kockázatot, és kevés építész, építőmérnök vagy akár munkás, aki részt vett volna ilyen munkálatokban.

Tavaly októberben a Temes Megyei Tanács multifunkcionális termében a Romániai Építészek Szövetsége Temes Megyei Tagozata által szervezett Függőleges portré – Építészek a város emlékezetében című sorozatban dokumentumfilmet mutattak be Hans Fackelmann építészről, akinek munkái között szerepel az orsovai és az újszentesi templom is.

Május 12-én, vasárnap az építész fia, Waldar Fackelmann és a közösség tagjai jelenlétében az újszentesi templomban is levetítették a Grațian Gâldău által rendezett dokumentumfilmet. A jelenlévőket Máthé Lajos helyi plébános üdvözölte, majd maga a rendező, Grațian Gâldău és Claudiu Călin, a Temesvári Római Katolikus Püspökség egyházmegyei levéltárosa beszélt a film készítésének körülményeiről.

A dokumentumfilm számos interjút tartalmaz Hans Facklemann (1933–1979) építész egykori tanítványaival, akik közül néhányan a kollégái lettek, építészekkel, akik különböző projekteken dolgoztak vele, a két római katolikus templom papjával és az építész lányával, Wanadis Fackelmann (Holzinger) asszonnyal. „Apám lehetségessé tette a lehetetlent” – mondta Hans Fackelmann lánya, aki azt is megemlítette, hogy apja számára a munkája egyben a szenvedélye is volt. „A Fekete-tengeren töltött nyaralás alatt apám pihenés helyett a tengerpart homokjából az orsovai templom makettjét építette” – tette hozzá Wanadis Fackelmann. A filmben régi családi fotók, az építész Fackelmann számos munkáját tükröző tervrajzok is szerepelnek, mint például a temesvári Nyugati Egyetem vagy a temesvári Ion Vidu Zenelíceum épületének rajza, illetve számos archív felvétel, amelyek a kommunista elnyomásról szóló időszakot idézik fel.

Az újszentesi templom építésének körülményeiről Máthé Lajos plébános és Kádár György, a helység akkori polgármestere beszélt. „A templom úgy néz ki, mint két imára összetett kéz” – mutattak rá a felszólalók, akik azt is megemlítették, hogy az eredeti tervekben szerepelt egy harangtorony is, amelyet a templom mellé építettek volna, de ez akkoriban zavarta a kommunista-ateista látképet. Ennek a toronynak és így Fackelmann építész tervének a megvalósítása most a plébános és a közösség óhaja. (Az újszentesi templom megvalósításában Fackelmann építészt a felesége, Aurelia Fackelmann építész segítette, aki végig felügyelte és befejezte a munkálatokat.)

„Ami a film készítése során a legnagyobb hatással volt rám az, hogy a legtöbb ember, aki ismerte Fackelman építészt, nemcsak elhivatottságát, szakmai tudását és kimeríthetetlennek tűnő energiáját emelte ki, hanem emberségét, kiemelkedő pozitív emberi tulajdonságait is” – mondta az esemény végén a rendező.

Köszönet a készítőknek a Mácsán német családban született Hans Fackelmann építész „függőleges portréjának” megrajzolásáért, aki Johann Kräuter mártír paptól (akit a nagyenyedi börtönben a kommunisták megöltek) tanult először rajzolni és grafikát készíteni, és aki a nehéz időkben vált – egy volt tanítványa szerint – „a második világháború utáni romániai építészettörténet fontos mérföldkövévé”.

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája