Régi pompájában ragyog a közel 250 éves orgona

Május 18-án a nagyközönség is hallhatja Pannonhalmán a Corte-orgonát

0
295
Fotók: Kisalföld / Csapó Balázs / Pannonhalmi Főapátság

A felújítás után visszatért Pannonhalmára és ismét régi pompájában ragyog az 1778-ban készült Corte-orgona. A hangszert a Bazilika800 emlékévre Bors László tusnádi és Bartis Szabolcs gyergyói orgonaépítők restaurálták és állították vissza eredeti, barokk kori állapotába. A mesterek április 29-én a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban szerelték össze és hangolták be a megújult orgonát, amely két, még nála is korosabb társával együtt szólal majd meg május 18-án, az Orgonák Éjszakáján.

Még a sokat látott orgonaépítő mestereknek is kihívás egy több száz éves hangszer restaurálása. Ahogy azt Bors László mondja, az elmúlt harminc évben mindössze 2-3 hasonlóan öreg orgonával dolgozhatott, leszámítva a pannonhalmi gyűjteményt. A most visszaérkező Corte-orgona mellett ugyanis másik három történelmi orgona felújításában is részt vehetett. „Öröm, hogy a Pannonhalmi Főapátság gondot fordít ezeknek a hangszereknek nemcsak a megőrzésére, de felújítására is” – mondta Bors László.

A Corte-orgona építőjéről, Corte Józsefről kapta a nevét. A hangszert 1778-ban egy budai ferences szerzetes, Fiala Vazul rendelte meg, és mivel akkor Corte volt Buda egyetlen orgonaépítő mestere, feltehetően az ő keze munkája – mesélte Kiss Zsolt orgonaművész, a pannonhalmi bazilika karnagya. A hangszer Szigeti Kilián bencés szerzetes gyűjtőmunkájának köszönhetően került Pannonhalmára. 2002-ben már átesett egy felújításon, utána 10 évig szolgált szentélyorgonaként a bazilikában.

Ezúttal a szerkezeti elemek egy részét kellett újraépíteni, kijavítani, továbbá új levegőrendszert alakítottak ki a szakemberek, és a sípok közül is többet restauráltak, cseréltek. A felújításnál – ahogy a többi három történelmi orgona esetében is – azt tartották szem előtt, hogy a hangszert eredeti állapotába állítsák vissza, azaz úgy, ahogy mintegy 250 évvel ezelőtt megépült. Elbontották a később hozzáépített pódiumot és ülést, így a művészek – ahogy a barokk korban is – állva szólaltathatják meg a hangszert.

„Egy ilyen orgona billentése sokkal érzékenyebb, mint a modernebb és nagyobb hangszereké” – mondta Kiss Zsolt. A Corte-orgonát az 1740–1760 között épült, 2022-ben restaurált Podkoniczky-orgonához hangolták, így egyszerre is megszólalhatnak. Először május 18-án, az Orgonák Éjszakáján hallható együtt a két hangszer. A koncerten továbbá megszólal majd Magyarország harmadik legöregebb orgonája, a szintén teljes rekonstrukción átesett Zorkovsky-féle hangszer. Ez az orgona a felújítást követően néhány hete érkezett vissza Pannonhalmára és ezen a hangversenyen debütál a nagyközönség előtt.

A Pannonhalmi Főapátság 2018-ban indította el nagyszabású orgonafelújítási programját. Szigeti Kilián bencés szerzetes még az 1970-es években fektette le egy muzeális orgonagyűjtemény alapjait. Egyedülálló gyűjtőmunkájával a 24. órában tudott megmenteni későreneszánsz és barokk hangszereket, amelyekre a biztos pusztulás várt. Ezt az értékmentő munkát folytatták a mai szerzetesek is. A Corte-orgona hazaérkezésével immár a főapátság mind a négy 1700-1800-as évekből való orgonája régi fényében ragyog.  A Podkoniczky-, a Zorkovsky- és a Corte-orgona mellett a Boldogasszony-kápolna 1820-as hangszere is megújulhatott 2023-ra.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság