Szatmári falugazdászok látogatták meg a Caritas tangazdaságát Gyergyóban

0
121

A tanulmányúton a Partiumi Falugazdász Hálózat tagjai a gyergyószentmiklósi Caritas-vidékfejlesztés tangazdaságát látogatták meg. A céluk az volt, hogy betekintést nyerjenek a Caritas Vidékfejlesztés Egyesület munkásságába, a tulajdonukat képező tejfeldolgozó működésébe, valamint bővítsék tudásukat az istálló-, fejési és fejőgép-higiénia, az állattenyésztés gyakorlata, valamint a gyógy- és fűszernövények termesztésének terén.

A Caritas Vidékfejlesztés Egyesület fő tevékenysége a tangazdaság működtetése, mely a Gyergyói-medencében egyedülálló lehetőséget kínál a gyakorlati oktatásra. Egy 32 hektáros területen 16 fejőstehenet tartanak, melyek tejét sajtkészítésre használják. Különlegességükként Erdélyben, Székelyföldön elsőként készítettek hosszan érlelt alpesi típusú sajtot, a receptet azonban nem tartották meg kizárólag saját részre, hanem Erdély számos pontján igyekszenek továbbadni tudásukat.

Portik-Hegyi Lóránd sajtmester bemutatta a műhelyt és a kézműves sajtok és joghurtok elkészítésének fortélyait, miközben a résztvevők finom sajtokat kóstolhattak, kezdve a friss, pár hetesektől egészen a hosszú érlelésű, pár éves sajtokig. Ezt követően Köllő Réka mutatta be a harminc magasított ágyásban termesztett gyógy- és fűszernövényeket. A falugazdászok megtekintették a fejősteheneket is, és jelen lehettek két kisborjú születésénél is.

Ebéd után a csapat túrára indult a Szent Anna-kápolnákhoz, melyek mintegy 1100 méter magasan találhatóak a Csobot-hegyen. A túra után a falugazdászok részt vettek egy kulturális előadáson is, melyet Kisné Portik Irén néprajzkutató tartott a Köntösünkre sorsot vetettünk címmel. Az előadó a székely viselet jelentéséről, a ruházattal kapcsolatos hiedelmekről és a székely kapuk díszeiről mesélt.

A tanulmányút nemcsak szakmai ismereteket adott a falugazdászok számára, hanem csapatépítésnek is kiváló alkalom volt.

Kép és szöveg forrása: Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület