Egészségsarok: Az ajakherpesz

0
143
Illusztráció: Pixabay

Talán a világ egyik legelterjedtebb fertőző betegsége az ajakherpesz. Tüneteit észlelve sokan pánikba esnek, pedig ez a vírusfertőzés rendkívül gyakori világszerte. A szájon jelentkező fájdalmas, viszkető hólyagocskák és a később megjelenő seb sokaknak okozott kellemetlenséget, az emberek harmadánál pedig időről időre kiújul.

Az ajakherpeszt a legtöbb esetben a herpes simplex vírus okozza. A felnőtt emberek több mint 90 százaléka már gyermekkora óta hordozza ezt a vírust. A herpesz érintheti a száj belső részét, így a száj belsejét borító nyálkahártyát, az ínyt és a nyelvet is. A herpesz leggyakrabban az ajkakon, a szájüregben, az ínyen, a torokban jelentkezik, de előfordul az állon és a nyakon, sőt a szemen is.

Az ajakherpesz okai

Az ajakherpesz okai között megtalálható többek között a kimerültség, amely lehet fizikai és lelki eredetű is, az immunrendszerünk legyengülése, a folyamatos stressz és bizonyos ételek, valamint a hormonális változások. Fogászati kezelések során is előfordulhat, hogy megsérülnek az ajkak, ez pedig előidézheti az ajakherpesz megjelenését. A nyári napsütés is előhozhat ajakherpeszt, ezért érdemes fényvédő termékkel ápolni az ajkakat.

Az első jelek körülbelül 4-7 nap után jelentkeznek. A fertőzés lefolyása jellemzően 7-14 napig tart. A vírus azonban csak akkor okoz jellegzetes panaszokat, ha az immunrendszerünk nagyon legyengül és a vírus így aktiválódik. Az ajakherpesz esetenként olyan fájdalmas is lehet, hogy akadályozhatja a beteg táplálkozását. Néha kisebb vérzéssel is jár.

Mindkét típusa erősen fertőző

Kétféle herpesz van: szájüregi és nemi herpesz. Mindkét típus rendkívül fertőző, és a közvetlen bőrkontakton keresztül terjed. Az ajakherpesz közvetlen érintkezéssel terjed, de úgy is átadható a fertőzés, ha valaki egy herpeszes hólyaggal érintkezett tárgyat, felületet érint, majd az arcához, szájához, szeméhez nyúl. Az első fertőzés gyakran jár lázzal, torokfájással, duzzadt nyirokcsomókkal és fájdalommal, a későbbiekben a legtöbben már nem tapasztalnak hasonló kísérőtüneteket, csupán az apró viszkető érzést, majd a hólyagok megjelenését, amelyek pár nap alatt sebekké alakulnak. Kezelés nélkül is meggyógyul 10-14 nap alatt, de lehet használni kenőcsöket. Ha már száraz a herpesz, akkor balzsammal, illetve vazelinnel lehet kenni. Száraz, fűszeres ételeket ne nagyon együnk, és a savas ételek és italok is irritálhatják a sebet. Nagyon kell vigyázni arcmosáskor, hogy a törölközővel ne kenjük szét az arcon a vírust, ugyanis a szembe jutva látáskárosodást képes okozni.

Az ajakherpesz esetén nem ajánlott a házi módszerek használata, mint például a herpesz jéggel való borogatása, ecettel való kenegetése. Tilos a hólyagocskákat piszkálni, például tűvel kiszúrni. Általában óvakodjunk a herpeszes sebhez hozzányúlni, mert saját magunknak is további súlyos fertőzést okozhatunk. Kerülni kell a dohányzást, a cigarettafüstöt.

A kiújult herpesz esetében ugyancsak jobb kerülni a testi érintkezést. Minél gyakrabban mossunk kezet, különösen mielőtt a herpeszt kezeljük, valamint használjunk új fogkefét, és tegyünk ugyanígy, ha megszűntek a tünetek.

A herpesz kezelése

Jelenleg sajnos nincs olyan gyógyszer, amely egyszer és mindenkorra megszabadítana az ajakherpeszt okozó vírustól. A gyógyszeres kezelés általában csak a tünetek enyhítését, a gyógyulás felgyorsítását célozza. A gyógyszertáraban recept nélkül kapható krémek és tapaszok segíthetnek megszabadulni a kellemetlenségektől. Ha túl gyakran jelentkezik herpesz az ajakon, érdemes orvoshoz fordulni az esetleges háttérbetegségek felderítésére.

A szakemberek szerint ajánlott a citromot tartalmazó ajakbalzsam, tea és az aloe vera gél, amely úgy hidratál, hogy közben a gyulladást is csökkenti. Az echinacea bármilyen formában ajánlott immunerősítő hatása miatt. Ajánlott az E-vitamin, amely segíti a sérült bőrsejtek regenerációját, és a C-vitamin, ami támogatja a fertőzések ellen harcoló fehérvérsejtek működését. A herpeszt kiváltó tényezők következetes kerülésével, kiegyensúlyozott táplálkozással, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával, megfelelő szájhigiéniával, valamint rendszeres testmozgással minimálisra csökkenthető a herpesz kiújulásának az esélye.

Minier Csaba

Az írás megjelent a Vasárnap 2024/13-as számában.

MEGOSZTÁS