Őrizzük meg a társadalmunk alapját képező konzervatív értékeket

0
176

A román állam és a romániai elismert vallási felekezetek képviselői találkoztak április 10-én, szerdán a román kormány miniszterelnökével. Sajtóközlemény és képgaléria.

A román kormány miniszterelnöke, Ion-Marcel Ciolacu és a román állam más képviselői találkoztak a Romániában elismert vallási felekezetek képviselőivel április 10-én, szerdán. Az eseményen a romániai vallási életet érintő témákról, valamint az állam és a felekezetek közötti partnerség megerősítésének kilátásairól esett szó. „Meggyőződésem, hogy az illetékes intézményeken, különösen a Vallásügyi Államtitkárságon keresztül sikerül diverzifikálni azokat a módokat, amelyekkel a kormány támogatja a vallási felekezetek tevékenységét, így teljesítve a 2023 októberében tett ígéretet, hogy még jobban kihasználjuk a vallási felekezetekben rejlő lehetőségeket a szociális-filantrópiai, egészségügyi és oktatási teerületen.”

„Ezen túlmenően konkrét lehetőségek vannak az európai alapokhoz való hozzáférésre az eltartott személyek megsegítését, illetve az egyszülős vagy kiszolgáltatott családok támogatását célzó közös projektekhez” – hangsúlyozta beszédében a román miniszterelnök.

Az elmúlt hónapokban több, a vallási életet érintő jogszabályi változás történt, amelyek közül a legfontosabbak az egyházi és nem egyházi alkalmazottak fizetésének támogatására, a vallási felekezetek pénzügyi támogatásának diverzifikálására vonatkoznak, szükségleteik és kéréseik szerint, különösen a szociális és orvosi segítségnyújtás területén, valamint a Vallásügyi Államtitkárság átszervezésére.

A romániai vallások vezetői elküldték üzenetüket, az állam és a vallások közötti párbeszéd konkrét formáira vonatkozó javaslatokkal együtt. Hangsúlyozták a felebaráti szeretet elvén alapuló értékek előmozdításának fontosságát, a béke szükségességét a mai világban és a román társadalom alapját képező konzervatív értékek megőrzését. A találkozó egyik javaslata az volt, hogy kezdeményezzék a vallásszabadság és a vallások társadalmi javakhoz való hozzájárulásának napjává nyilvánítását Romániában, amelynek javasolt időpontja május 16-a, annak alkalmából, hogy a romániai vallások képviselői 2000. május 16-án Snagovban aláírták a Románia Európai Unióba való integrációjáról szóló közös nyilatkozatot, amely a december utáni Romániában első ízben történt meg.

Az áprilisi eseményen részt vett Nicolae Ionel Ciucă, a román szenátus elnöke, Marian Neacșu miniszterelnök-helyettes, Simona Bucura-Oprescu munkaügyi és társadalmi szolidaritási miniszter, Ciprian-Vasile Olinici vallásügyi államtitkár, Teodora Preoteasa, a Beruházási és Európai Projektek Minisztériumának államtitkára, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, valamint a Vallásügyi Államtitkárság és az Országos Statisztikai Intézet képviselői. A találkozónak a Román Nemzeti Művészeti Múzeum királyi terme adott otthont. A következő ilyen jellegű rendezvényt idén októberben tartják.

Fotó: Raluca Ene/Basilica
Luigi Ivanciu/Ziarul Lumina

Forrás: temesvári egyházmegye / Secretariatul de Stat pentru Culte