Első alkalommal szerveztek országos népdalvetélkedőt Csíkszeredában

0
178
Fotók: Csíki Zsolt

A csíkszeredai Gyermekek Háza a Román Oktatási Minisztériummal és a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel együttműködve idén első alkalommal szervezte meg a Csak tiszta forrásból – országos népdalvetélkedőt középiskolás tanulók számára. Az esemény az Oktatási Minisztérium országos iskolai versenyek listájában is helyet kapott, azaz tantárgyversenynek számít.

A vetélkedőn, amelyet Csíkszeredában, a Márton Áron Főgimnáziumban tartottak április 6-án, azok a romániai magyar oktatásban tanuló középiskolás diákok vehettek részt, négy korosztályban (IX., X., XI. és XII. osztályosok), akik továbbjutottak a vetélkedő előző, regionális szakaszairól. A résztvevők egy 15 népdalból álló listával kellett jelentkezzenek, amelyből kötelező módon két dalt kellett elénekelni, egyet a versenyző, a másikat a szakmai zsűri választására.

A moldvai csángómagyarságot a Csíkszeredában tanuló pusztinai Beța Narcis és a Bákóban tanuló klézsei Laslău Delia képviselte, akiket az eseményre Mátyás Mónika, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCsMSz) népdalénekléssel foglalkozó szakmai referense készített fel és kísért el.

A versenyt rangos zsűri – Brugós Anikó, Györfi Erzsébet, Haáz Sándor, István Ildikó, Sófalvi Emese és Szalay Zoltán – kísérte figyelemmel. A versenyzők által bemutatott repertoár néprajzi hitelessége, értéke, a versenyzők hangi adottságai, az intonáció tisztasága, a ritmus pontossága, az előadásmód hitelessége és meggyőző ereje, valamint az adott nyelvjárás alapos ismerete és helyes használata mind-mind szempont volt a döntéshozatalnál.

A moldvai fiatalok kiválóan szerepeltek, a X. osztályosok versenyében Laslău Delia I. díjat, Beța Narcis pedig II. díjat nyert!

Forrás: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége