Restaurálják a nagyváradi egyházmegye egyik legjelentősebb műtárgyát

0
246
Fotók: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

A Schlauch Lőrincz emlékév keretében április 4-én, csütörtökön délután együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota földszinti, Schlauch termében. Az ünnepségen jelen volt Demeter Katalin konzul is, mivel a két intézmény közti egyezség létrejöttében közreműködött Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa.

Március 27-én volt 200 éve annak, hogy Új-Aradon megszületett a római katolikus egyház egyetlen Nagyváradról regnáló bíborosa, Schlauch Lőrinc (1824–1902), akinek a tavalyi Varadinum ünnepségsorozat keretében avattak emlékszobát a közelgő bicentenárium apropóján, annak köszönhetően, hogy a bíboros oldalági leszármazottai jelentős hagyatékkal bővítették az egyházművészeti gyűjteményt. Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) vezetőjének tavalyi, nagyváradi látogatása adta az ötletet Schlauch Lőrinc emlékének korszerű és időszerű ápolására, így az eltelt fél évben az OSZK digitalizálta és Magyar Elektronikus Könyvtárában (MEK) nyilvánossá tette Schlauch Lőrinc bőséges nyomtatott irodalmi hagyatékát, s a nagyváradi egyházmegyével kapcsolatos egyéb nyomtatványokat.

A két intézmény közötti partneri megállapodásának köszönhetően restaurálják a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye egyik legjelentősebb műtárgyát, a szentjobbi katolikus közösség tulajdonában levő Szent Jobb-ereklyét. A kisméretű, Mária Terézia királynő személyéhez köthető, festett Szent Jobb ábrázolás arra a selyemkendőre készült, amely Szent István jobbját takarta, amikor az 1771-ben uralkodói közbenjárásra visszatért Raguzából Magyarországra. A római katolikus egyház épp ezért érintéses ereklyeként tekint az uralkodónő autográf ereklye-igazoló és adományozó szövegével ellátott műtárgyra, amelynek restaurálását készítik elő a két intézmény vezetői és szakemberei.

Forrás: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

MEGOSZTÁS