Szent József erősítsen meg bennünket – ünnep a temesvár-újkissodai plébániatemplomban

0
276
Fotók: a temesvári egyházmegye honlapja

Temesvár hatodik plébániájaként számontartott temesvár-újkissodai római katolikus közösség március 19-én, kedden, tartotta a védőszent Szent József névünnepét és a templombúcsút. A délután 5 órakor kezdődő szentmisére, amelynek főcelebránsa Dirschl Johann általános helynök volt, a város több plébániájáról érkeztek hívek.

A szentmise kezdetén az általános helynök szívélyesen üdvözölte az egybegyűlteket és kiemelte: a Szűzanya és Jézus védelmezője, Szent József a védőszentje és közbenjárója ennek a templomnak és ennek a közösségnek is. „Úgy is fogalmazhatunk, hogy Szent József, aki gondoskodott arról, hogy Jézusnak legyen háza, ahol felnőjön, gondoskodott arról is, hogy ennek a plébániának új és szép plébániaépülete legyen” – mondta a vikárius arra utalva, hogy idén befejeződött az új plébániaépület felépítése.

Magyar, német és román nyelvű homíliájában Dirschl Johann általános helynök példaként állította a hívek elé Szent József Istenbe vetett rendíthetetlen hitét, engedelmességét és alázatát, amellyel Isten akaratát teljesítette: „Gyakran nekünk is engedelmeskednünk kell Isten szavának. Szent József erősítsen meg bennünket, hogy követni tudjuk azokat a lépéseket, amelyeket Isten kér tőlünk.”

Jäger Béla kanonok, helyi plébános meghívására a szentmisén több lelkipásztor is koncelebrált: Nikola Lauš kanonok, püspöki irodaigazgató, Filip Dorin Gyula kanonok, esperes, csáki plébános, Kozovits Attila perjámosi plébános, Augustin Bărbuț lelkipásztor, a temesvári Szentháromság plébánia plébánosa, Tiberiu Szabó temesvár-józsefvárosi segédlelkész.

A szentmise végén Jäger Adalbert helyi plébános megköszönte paptársainak a szentmise celebrálását, a templom kórusának, Kovács Alberta Claudia kántornak, valamint az énekeket hegedűn kísérő Leonard Agigheoleanunak a zenei szolgálatot, a szervezők és önkéntesek munkáját, akik előkészítették a templombúcsú megünneplését, a templom hangosító berendezését megvásárló hívőnek a jelentős adományt, valamint minden jelenlévőnek az imákat és a részvételt. Ugyanakkor a plébános a közösség nevében szívélyes üdvözletét küldte Pál József Csaba megyés püspöknek névnapja alkalmából.

A templombúcsú alkalmából a hívek agapén vettek részt a templom udvarán.

Forrás: a temesvári egyházmegye sajtóirodája