Az új szociális és társadalmi kihívásokra is válaszolni kell

0
242
Fotók: Caritas Catolica

A nagyváradi Caritas Catolica igazgatói és részlegvezetői Böcskei László megyés püspök jelenlétében adtak számot az elmúlt év megvalósításairól és kihívásairól a katolikus segélyszervezet éves közgyűlésén március 21-én, csütörtökön.

Az egybegyűlteket Rajna József főigazgató és Dunai József ügyvezető igazgató köszöntötte. Ezt követően Maria Galiș könyvvizsgáló mutatta be a szokásos évi audit jelentést, rámutatva milyen új kihívásokkal járt az, hogy a Caritast tavaly közhasznú szervezetté minősítették. Ezt követően Péntek Enikő főkönyvelő elemezte ki a 2023-as év pénzügyi mérlegét. Az elmúlt időszak legnagyobb kihívásai között említette meg a szakképzett munkaerő hiányát, a bérekkel járó költségeket, valamint azt, hogy a határrendészet szigorításai miatt szinte ellehetetlenült a külföldi segélyszállítmányok behozatala, amelyek a Caritas tevékenységének gerincét képezik.

„A Caritas munkájának mindenképp tovább kell folytatódnia, bármennyire is nehéz időszak előtt állunk” – hangsúlyozta Böcskei László megyés püspök, aki rámutatott: a szervezet vezetőinek olyan egyensúlyra kell törekedniük, amivel nem csak a meglévő struktúrákat tarthatják fent, hanem az új szociális és társadalmi kihívásokra is válaszolni tudnak.

A beszámolókból kiderült: a 2023-as év folyamán a Caritas Catolica idősotthonaiban 118 idős személyt gondoztak, 85 rászoruló számára biztosítottak meleg ebédet a szegénykonyhákon, valamint közel 300 beteget ápoltak az otthoni beteggondozói program keretében.

„A tavalyi év során 352.000 lej értékben osztottunk meleg ételt, illetve élelmiszercsomagot a rászorulóknak, intézményeknek. Szervezetünk belföldről és külföldről is kapott adományokat, valamint 72.400 lej értékben az Élelmiszerbanktól, legfőképpen friss zöldséget, gyümölcsöt, joghurtot, desszertféléket, üdítőitalokat, ami jelentős megtakarítást jelentett a konyha számára. Ezekből az adományokból részesültek a regisztrált rászorulóink és az idősotthonaink lakói is. Ugyanakkor a hollandiai SOEB Boskoop Szervezet támogatásával, valamint önkénteseink segítségével, folytattuk a téli melegétel-osztásokat, három hónap alatt összesen 1200 adagot tudtunk kiosztani, 100 személy számára élelmiszer csomagot, ami cukrot, lisztet, olajat, rizset, tésztát és édességet tartalmazott, valamint 100 személynek tüzelőfa brikettet. A házigondozás terén fontos lépést sikerült megtenni: júniusban újra szerződtünk az egészségügyi biztosítóval, így szociális és medikális téren is folytattuk tevékenységünket” – mondta el Péntek Enikő.

Miután az előző év költségvetését jóváhagyták a szavazati joggal rendelkező tagok, a filiálisok jelentései következtek melyeket Kiss Károly (Margitta) és Czier Tibor (Tasnád) mutattak be. Ezt követően a segélyszervezet jövő évi stratégiáját vitatták meg az igazgatótanács tagjai. A közgyűlés egy szerény agapéval zárult a Szent Erzsébet Otthon ebédlőjében.

Forrás: Caritas Catolica Facebook-oldala