Szent József gondoskodó tekintete

0
516

A sepsiszentgyörgyi Szent József-templom búcsúját meghitt, ünneplő hangulatban március 19-én, kedden este tartották a zsúfolásig megtelt belvárosi templomban. A rendezvény főcelebránsa Bojtor Attila gyulafehérvári teológiai tanár, szebeni segédlelkész volt.

Debreczi Kálmán színművész Reményik Sándor József, az ács Istennel beszél című versét tolmácsolta az ünnep kezdetén. Majd a búcsú szónoka hangsúlyozta, hogy Szent Józsefet, a templom védőszentjét ünnepeljük, a templomot, de igazából azokat az embereket is, akik ebbe a templomba járnak imádkozni, a híveket, a közösséget. És legfőképpen azt ünnepeljük, aki minket összegyűjt ebben a templomban, a mi szentháromságos Istenünket.

A szentek követendő életpéldák. Nem a szavaival tanít, hanem cselekedeteivel. Számomra megdöbbentő, amikor az ő alakjára gondolok, hogy egyrészt könnyű lenne azt látni benne, hogy ő egy olyan ember, olyan szent, olyan igaz és istenfélő ember, aki csendben teszi a maga dolgát. Első látásra, hogyha felületesen tekintünk rá, talán ezt látnánk. Egy felelős, megbízható családfő, aki beilleszkedik az élet rendjébe. De hogyha közelebbről megnézzük, megdöbbentő, hogy élete micsoda drámákat foglalt magába, micsoda drámai fordulatokat vett. (…) József életében megtaláljuk a csendes igeneket, beleegyezéseket, amikor döntést hoz Isten szavára, ihletésére. És ez arra hívja fel a figyelmet, engem arra emlékeztet, hogy minden ember, aki Isten akarata szerint akar élni, olykor rendkívüli döntéseket kell hoznia. Hogy minden olyan élet, ami jó, rendes, megbízhatónak látnak az emberek, valójában húsba vágó, éles döntéseket foglal magába. S azok az emberek, aki Istennel élik az életüket, azok Istenre hagyatkozva hozzák meg ezeket az elhatározásokat, amiket csak ők tudják, mennyire felforgathatják a belső világukat. De Istenben bíznak, reá hagyatkoznak. (…)”

Beszédében részletezte Szent József személyiségét, aki nemcsak az itteni katolikusoknak a védőszentje, hanem aki 1870 óta boldog IX. Piusz pápa döntéséből az egész katolikus egyháznak a védőszentje. „Miért is ne lenne az egész katolikus egyház védőszentje, hogyha őt Isten arra választotta ki és azzal bízta meg, hogy ő vigyázzon a boldogságos Szűz Mária életére? Arra választotta ki, hogy vigyázzon és gondozza a gyermek Jézus életét. Mi mindannyian, akik meg vagyunk keresztelve, immár kétezer év óta és mióta világ a világ, mi vagyunk a feltámadott Jézus élő teste, akkor hogy ne vigyázna Szent József ránk is, az Úr Jézus földön élő testére.

Bojtor Attila utalt arra, mekkora lecke Szent József példája mindenki számára, aki gyermekeket nevel, minden szülő számára. A szülők, nevelők nem maguknak nevelik a gyermeket, hanem Isten akarata szerint el kell engedjék, hogy szárnyalni tudjon. Majd arra hívta a plébánia híveit, úgy éljenek a családjukban, munkahelyükön, a barátaik között, úgy éljenek a városban, mint Szent József: csendesen, fölösleges szavak nélkül, de bátor és erőteljes tettekkel gondoskodjanak mindazokról, mindarról, ami rájuk van bízva. Gondoskodjanak a saját hitükről, az emberekben és az emberek között élő Krisztusról. Szent József az, aki gondoskodik a plébánia híveiről és arról, hogy Krisztus növekedjék mindazokban, akik a templomban imádkoznak, megkeresztelkednek, elsőáldozáshoz járulnak, bérmálkoznak, elvégzik a gyónásukat.

„Szent József tekintete ott van és követi, bátorítja, hogy Krisztus növekedjen az ő életükben. Hogy békében legyenek Istennel, egymással és az egyházzal. Szent József atyai tekintete ott van minden egyes emberen, aki a betegek kenetét megkapja, akihez a pap elviszi Krisztus bátorító jelenlétét, hogy erőt, vigasztalást adjon neki a betegségben. Tekintete kísér minden egyes párt, aki ebben a templomban házasságot köt, atyai gondoskodással kíséri életét és kívánja nekik, hogy éljék meg a család szeretetének örömét. Éljék meg azt a gyönyörűséget, amit ő is megélhetett a Szűzanyával és a gyermek Jézussal. Hogy Isten szeretetének jele az ő családjuk. Szent József atyai szeme ott van mindazokon, akik ebből a városból, erről a plébániáról az egyházi rend szentségére készülnek, hgy Krisztus egyszer s mindenkorra eljegyezze őket az ő híveivel, az ő testével, az ő egyházával. Így ők maguk is táplálják az emberekben Krisztus életét. Ezt a gondoskodást, ezt az atyai tekintetet ünnepeljük ma és megköszönjük Istennek, hogy nekünk adta Szent József gondoskodó tekintetét” — zárta beszédét a teológiai tanár.

Az ünnep végén Ilyés Zsolt plébános a főcelebránsnak és szónoknak, Bojtor Attilának a szolgálatát köszönte, aki az elmúlt három napban elmélkedéseivel a szentháromság misztériumát próbálta közelebb hozni, megfoghatóbbá, érthetőbbé tenni. Megköszönte a papságnak, akik eljöttek együtt ünnepelni, bár mindenkinek sok dolga van. Köszöntötte a vendégeket, a testvérgyülekezetek képviselőit. Köszönte az árapataki polgármesteri hivatal munkatársait, akik szívükön viselik az előpataki kápolna helyzetét. Majd dr. Mikes Imre grófot és feleségét, dr. Mikes Pannát; a Szent Gellért erdélyi lovagrend tagjait és minden vendéget. Örömét fejezte ki, hogy itt vannak az elsőáldozók is és fegyelmezettek voltak. Majd a sok ember munkáját, akik az ünnephez hozzájárultak. Mennyi segítőkész és nagylelkű embervan, ez akkora öröm – hangsúlyozta a plébános. „Ahogy Szent József odaállt Jézus mellé és szolgálatával segítette, úgy hozzá hasonlóan nagyon sok ember odaállt Jézus ügye mellé, az egyházközség ügye mellé: ki munkával, ki pénzzel, ki élelemmel, ki itallal, annyiféle formában támogatták és mindenütt egy csapat. A kántor úr, a segítője, a kórus, a sekrestyésnek szintén segítségei vannak, de akik az oltárt díszítik, a templom takarítását vállalták. A segédlelkész és a ministránsok szolgálatát is, akik őket felkészítették. Azoknak, akik napon óta azok fáradoznak, hogy megvendégelhessék a vendégeket: 120 embert vendégeltek meg. Rengetegen dolgoztak a plébánián, nagyon jó, hogy a városban ennyi jó ember van. ,,Amikor számolni kezdtem, közel százan vannak olyanok, akik rendszeresen tesznek valamit ebben az egyházközségben. Nemcsak néha vagy egy-egy alkalommal, hanem rendszeresen. Olyan nagy öröm, köszönet mindenkinek, aki imájával, munkájával, anyagiakkal segíti Jézus ügyét az év folyamán Szent József mintájára. Tudom, hogy a jó Isten nem hálátlan soha, azért sem, amit tettek. Hálás vagyok, hogy itt vannak mindenféle korosztályból. Amit én mondok köszönetet, az csak egy gyenge emberi szó, de az Isten maga fog mindannyiunkat megjutalmazni” — zárta köszönetét Ilyés Zsolt plébános.

Józsa Zsuzsanna

Fotók: Péter Előd és Mária