Tizenhat éves a szabadtéri passió

0
341
Fotók: Szent Gellért Alapítvány

„A megváltás misztériuma egy titok. A Szent Gellért Alapítványnál 16 éve minden évben passiót játszunk. A próbák során megélhetünk egy-egy szeletet ebből a titokból. A szervezés, a fiatalos bolondkodás, kuncogás közé a próbák során lassan belopóznak a mély pillanatok. Egy tekintet, egy mozdulat közel visz a szenvedő Jézushoz. A drámázás jó lehetőség az átélésre” – vallja György Ida, az alapítvány munkatársa, a passiójáték egyik szervezője. A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány csapata idén virágvasárnap kezdi a passiós évadot. Március 21–24. között a magyarországi Abdán és Rajkán várják őket. Ezen kívül húsvétkor Lövétén, pünkösdkor pedig Szentegyházasfaluban lesz látható a szentegyházi szabadtéri passiójáték. A csapat formálásának folyamatába és a próbák hangulatába Ilyés Kinga nyújt betekintést.

A tavalyi „mag” köré, akik már tizedikes menő srácok, összegyűlt az idén is a passiót játszók csapata. A többnyire 14-15 éves (VIII. osztályos) diákok sora kiegészült fiatalabbakkal is, 12-13 évesekkel (VI. és VII. osztályosokkal). A kisöcsök és húgok is beszálltak, így bekerül a misztériumjátékba az „engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket” is.

Az évad virágvasárnapos előadásokkal kezdődik, melyeket a magyarországi Abdán és Rajkán hirdetett meg az abdai Vándorbot Egyesület. Ezúttal is köszönjük az egyesület vezetőinek a többnapos programot, amelyre meghívták a társulatot a március 21–24. közötti időszakra. Erdélyi Laci bácsi és felesége, Magdi néni, az egyesület vezetői immár másodszor fogadják a csapatot.

A próbák alatt szépen formálódtak a „karakterek”, bízunk abban, hogy az előadások is mély átélések lehetőségét hozzák. A passiójáték szervezői, munkatársaink, György Attila és Ida ezért lelkesednek. Céljuk a megváltás misztériumának átélése – ezt szánják szereplőnek, nézőnek egyaránt.

Az utolsó próbán plébánosunk, Koncsag László áldását adta a passiózó fiatalok csapatára, és lelkükre kötötte, hogy szeressék a jó Istent. Isten gondviselésére bízzuk a csapatot a hosszú úton, és kérjük számukra a közösség és a szolgálat tapasztalatát.

A szentegyházi szabadtéri passiójáték a fent említetten kívül húsvétkor Lövétén, pünkösdkor pedig Szentegyházasfaluban lesz látható.

Ilyés Kinga

A társulat 2008-ban kezdte a fellépéseit. Amatőr színészekből áll, akik mind helyi fiatalok, akik akár több évig maradnak a társulatban, majd az új generációval folytatódik tovább a munka évről évre.
A szabadtéri passió minimális bibliai szövegű narrációval, zenére és pantomimre épülő 45 perces produkció. Nem kizárólag a szenvedéstörténetet, hanem más jeleneteket is magába foglal. A nyolc boldogság és a kenyérszaporítás jeleneteivel kezdődik, majd az utolsó vacsora, a Getsemáne-kert, Jézus elfogatása, Pilátus ítélete, a kereszthordozás, Cirenei Simon segít Jézusnak vinni a keresztet, Veronika megtörli Jézus arcát kendőjével, síró asszonyok jelenetei, keresztre feszítés, a keresztről való levevés, Mária gyásza. A sírba helyezés jelenetei a feltámadás jeleneteivel egészülnek ki: Jézus találkozása Mária Magdolnával, az apostolokkal, Tamással, majd mennybemenetele és legvégül a Szentlélek eljövetele.

Forrás: Szent Gellért Alapítvány Facebook-oldala