Ifjúsági lelki napot tartottak Máriaradnán

0
185

A temesvári egyházmegye területén élő fiatalok és gyermekek csoportja március 16-án, szombaton Máriaradnán lelki napon vett részt, amelynek mottója „Lángoló szívvel, útra kelve” (Lk 24, 13–35) volt. A lelki program 11 órakor gyónási lehetőséggel kezdődött. Ezt követően a szentmisét Király Árpád marosi főesperes, arad-ségai plébános mutatta be, amelyen a jelen levő papok koncelebráltak.

Szentbeszédében Dumitru Dániel temesvár-gyárvárosi plébános arra buzdította a fiatalokat, hogy bízzanak Isten akaratában, lángoló szívvel szenteljék idejüket Istennek, és ápolják a vele való személyes kapcsolatot. 

– Ez a nagyböjt más lesz, mint a többi! – ígérgetjük magunknak hamvazószerdán, de sajnos gyakran kelletlenül állapítjuk meg húsvétkor: »Ez a böjt sem sikerült.« Jó hírem van! Ez a böjt valóban más lesz, mint a többi! Hogy miért? Mert eddig böjtről mínuszban gondolkodtál. Idén azonban eljött a pozitív, a pluszböjt ideje. A rosszul sikerült nagyböjti időszak bizony az a valami, ami miatt rosszul érzed magad. Olyan ez, mint az a sok kudarcba fulladt fogyókúra, feleslegesen kifizetett edzőtermi bérlet: valami, ami miatt a tükörbe nézve utálod magad. De vajon a mennyei Atyád is így néz rád? Kötve hiszem. Az ő szeretete örök, bizakodó, lelkesítő és feltétel nélküli… Itt az idő, hogy a lemondás miatti fanyalgás helyett az odaadás örömére koncentráljunk! Hogy meglássuk, milyen lehetőség rejlik abban, ha letisztogatjuk az életünk egy-egy kis pókhálós zugát, és helyet adunk önmagunkban a fénynek. Ez a PLUSZ, ami életünk mínuszait és gyászait húsvéti ünnepre fordítja – fogalmazott a szónok.
A liturgia zenei szolgálatát az újszentesi plébánia gyermek- és ifjúsági kórusa, az Angelis énekkar látta el, amelynek tagjait Máthé Lajos újszentesi plébános kísérte el Radnára.

A radnai kegyhelyre nagy számban érkezett fiatalok kötetlen ismerkedése után keresztúti ájtatosság következett a kegytemplom mögötti stációknál. A keresztút minden egyes állomásán az elmélkedést az arad-ségai plébánia fiataljai készítették elő, kis jelenetek formájában. A lelki feltöltődés után csoportos foglalkozás következett, ahol a gyerekek és a fiatalok kvízversenyen vettek részt: a hithez és az egyház tanításához kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolniuk interaktív és nagyon kreatív módon.


A zárómozzanatot az arad-ségai plébánia fiataljai által előadott jelenet képezte, amely röviden bemutatta Lisieux-i Szent Teréz életét, hangsúlyozva a körülötte élők iránti szeretetét még a legnehezebb pillanatokban is.

Amit ezen az lelki napon átéltem, kész vagyok megosztani azokkal a fiatalokkal is, akik ma nem tudtak eljönni Máriaradnára, mert csak így válnak a mai nap tapasztalatai, mint például a béke, a szeretet, a megbocsátás és a felebarátunk mélyebb megértése, hitünk élő jeleivé.

Canceal Cristi / temesvári egyházmegye

MEGOSZTÁS