A Fokoláre mozgalom tagjainak regionális találkozója Temesváron

0
263

A temesvári egyházmegyei ifjúsági központ termében március 16-án, szombaton 10 és 18 óra között került sor a Fokoláre nozgalom tagjainak regionális találkozójára, Pál József Csaba megyés püspök és Rozalia Mincu tanár, a mozgalom országos elnöke részvételével. Résztvevők érkeztek Oravicabányáról, Anináról, Resicabányáról, Újmoldováról, Herkulesfürdőről, Karánsebesről, ViBerVingárólestyéről, Lugosról, Kolozsvárról és Temesvárról.

A szervezők olyan programot állítottak össze, amely tartalmazta a mozgalom videós bemutatását, tapasztalatokat és tanúságtételeket, Margaret Karram, a mozgalom elnökének Meghívás és küldetés című üzenetét az év témájáról, kiscsoportos beszélgetéseket, műhelymunkákat, szentmisét és egy Chiara Lubichról szóló filmet. A jelenlévők a mozgalom megalapításának 80. évfordulóját is megünnepelték.
Pál József Csaba megyés püspök bevezetőjében elmondta: A Fokoláre mozgalom karizmáját abban látom, hogy egyre több ember tapasztalja meg Isten szeretetét. Köszönöm, hogy együtt lehetünk, és együtt élhetjük át ezeket a pillanatokat.


Az Új perspektívából szemlélve című dokumentumfilmből a jelenlévők megtudták, hogy a Fokoláre mozgalom – Mária műve a lelki és társadalmi megújulást szorgalmazó ökumenikus mozgalom, amelyet 1943-ban, azaz a második világháború idején alapítottak Olaszországban, Trentóban. Ma világszerte több mint 2 millió ember vesz részt a munkájában. Az alapító szerint a Fokoláre mozgalom célja a testvériség előmozdítása és egy egységesebb világ elérése Jézus imája alapján: „Legyenek mindnyájan egy.” (Jn 17,21)
– Meghívnak és küldenek minket. Az egész Fokoláre mozgalom idei témája az, hogy Isten meghívott és elküldött minket a világba, hogy építsük a mennyek országát, bárhol is vagyunk – hangsúlyozta beszédében Margaret Karram, a mozgalom elnöke, aki kiemelte annak fontosságát, hogy legyünk Isten szeretetének hiteles tanúi és előmozdítsuk az egységet.
A továbbiakban a hat csoportra osztott több mint harminc résztvevő megbeszélésen, ebéd után pedig négy műhelymunkán vett részt: ifjúság, családok, szinódus és egzisztenciális perifériák. A szentmisét Pál József Csaba megyés püspök celebrálta, melyen a jelenlévők együtt imádkoztak Chiara Lubich lelki üdvéért az alapító halának 16. évfordulója alkalmából. (Chiara Lubich 2008. március 14-én hunyt el.)

A főpásztor ugyanakkor a Fokoláre mozgalom jövőbeli napirendjén szereplő három programot is ismertetett. Az első program a Genfest, a mozgalom fiataljainak rendszeres világtalálkozója, amelyet 2024 júliusában Brazíliában rendeznek meg, de a fiatalok részvételének megkönnyítése érdekében ezzel egy időben regionális találkozókat is tartanak. Így a közép- és kelet-európai fiatalok 2024 júliusában Esztergomban találkoznak. Szintén 2024 nyarán lesz a Fokoláre mozgalom két nyári találkozója Romániában Mariapoli néven: júliusban Cacicán (Suceava megye) és augusztusban Csíksomlyón (Hargita megye).
A találkozó a Chiara Lubich – A szerelem mindent legyőz (Chiara Lubich – L’amore vince tutto) című film vetítésével zárult.

A temesvári püspökség sajtóirodája

MEGOSZTÁS