Ferenc pápa Mirko Štefković-ot nevezte ki a nagybecskereki egyházmegye új püspökévé

0
225

Ferenc pápa Štefković Mirkót, a szabadkai egyházmegye vagyonkezelőjét nagybecskereki püspökké nevezte ki – közölte a Szentszéki Sajtóiroda 2024. március 18-án 12 órakor. Štefković Mirko Németh László belgrádi érseket, eddigi apostoli kormányzót követi a nagybecskereki egyházmegye élén.

A horvát származású Štefković Mirko 1977. szeptember 24-én született Szabadkán – Tavankúton – Štefković Ivan és Dominika (szül. Ivanković) második fiaként. Bátyja Josip, a szabadkai egyházmegye papja, jelenleg a zombori esperesi kerület esperese, a zombori Szent Kereszt Felmagasztalása és Tavelić Szent Miklós plébániák plébánosa. Öccse, Nikola nős, három gyermek apja. Édesapjuk 1994-ben hunyt el, édesanyjuk pedig egyedül nevelte három fiát, szerény körülmények között.

Az általános iskolát Tavankúton, Nagyfényen, majd Szabadkán, a Paulinum Püspöki Klasszikus Gimnáziumot pedig Szabadkán fejezte be. Katonai szolgálatát Nišben töltötte, majd visszatérte után Pénzes János szabadkai megyéspüspök Rómába küldte papnövendékként, ahol az első két évet a Casa Balthasar Intézetben, majd a többi hatot a Pápai Germanicum et Hungaricum Kollégiumban töltötte. Filozófiai tanulmányait a Pápai Urbaniana Egyetemen végezte 1998. és 2000. között, majd teológiát tanult a Pápai Gergely Egyetemen, ahol 2006-ban fundamentális teológiából licenciátusi fokozatot szerzett.

Pénzes püspök Rómában 2003. május 3-án diakónussá szentelte. Ezt követően egy évet a horgosi Havas Boldogasszony-plébánián töltött, pasztorális gyakorlaton. Pappá szentelésére Szabadkán, 2004. június 29-én került sor, az Avilai Szent Teréz Székesegyházban.

Posztgraduális tanulmányai elvégeztével, hazaérkezése után, a megyéspüspök személyi titkárává, valamint a püspöki hatóság jegyzőjévé nevezték ki, amely szolgálatokat 2020-ig végezte, majd 2021-ben a szabadkai egyházmegye vagyonkezelőjévé és a Josephinum Papi Otthon igazgatójának feladatkörével bízták meg. Az egyházmegye ceremóniamestere és szóvivője volt 2011-től 2023-ig.

Időközben a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia segédtitkára volt 2010-től, majd 2016. és 2021. között, a konferencia titkári tisztségét töltötte be.

A fentiek mellett 2007 májusától 2011 júniusáig a Zvonik katolikus havilap fő- és felelős szerkesztője, több mandátumban az egyházmegyei tanácsosak testülete, a papi szenátus és az egyházmegyei gazdasági bizottság tagja is, valamint Szabadka Város Kegyeleti Bizottságának tagja. A szabadkai egyházmegye Teológiai-katekétikai Intézetében fundamentális teológiát tanít, valamint a szerbiai Mária Rádió állandó lelki munkatársa is. Szabad idejében kedveli a gyors gyaloglást és a kerékpározást, valamint a papi futballválogatott tagja is. Anyanyelve, a horvát nyelv mellett felsőfokon beszél szerbül, magyarul, olaszul és németül, középfokon pedig angolul.

Az új püspök bejelentését a nagybecskereki püspökségen tartották március 18-án, hétfőn délben, amikor Simon Bolívar Sánchez Carrión érsek, belgrádi apostoli nuncius olvasta fel Ferenc pápa kinevezési okmányát, majd Német László belgrádi érsek, apostoli kormányzó köszöntötte magyar és horvát nyelven a fiatal, 47 éves új püspököt. Reményének adott hangot, hogy „az új püspök az elődjénél is nagyobb lendülettel kezdi meg főpásztori szolgálatát, hiszen a papok már nagyon várták az püspök kinevezését”. Mirko Štefković püspök első beszédében először folyékony magyar beszéddel, majd horvát anyanyelvén köszöntötte az egyházmegyéje papjait és „mindenekelőtt azt kérte, hogy imával támogassuk a szolgálatát”. Püspökszentelésére június elsején kerül sor a nagybecskereki székesegyházban.

Forrás: Nagybecskereki egyházmegye / Vatican News