Befejezték a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásépülete megszilárdítási munkálatait

0
220

A Hargita megyei állami építésfelügyelet arról tájékoztatott, hogy a bentlakás megszilárdítási és biztonsági munkálatai befejeződtek, adta hírül az Agerpres hírügynökség.

Az Országos Építészeti Felügyelet (ISC) Hargita megyei részlege tízezer lejre bírságolta Székelyudvarhely polgármesterét, a polgármesteri hivatal titkárát és a város főépítészét a Tamási Áron gimnázium bentlakásépületén végzett javítási munkálatokra kiadott engedélyek miatt. Az építési engedély kiadásának módjáról szóló szabálysértési jelentést Székelyudvarhely polgármestere bíróságon támadta meg. Venczel Attila, a Székelyudvarhelyi Városháza főtitkára az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az intézmény nem adott ki engedélyt a bentlakásos iskola épületén végzett beavatkozási munkálatokra, csak külső munkálatokra.

Az épület egyik fala 2023 decemberében összeomlott, két tanuló meghalt. Az incidens okait kivizsgáló vegyes bizottság ülésén az Országos Építészeti Felügyelet bejelentette, hogy befejeződött az omlás nyomán keletkezett törmelék eltakarítása és a belső stabilizálási munkálatok, a külső megerősítés is lezárult.

A megmaradt épületelemeket megerősítették a Ta­má­si Áron Gimnázium bent­la­ká­sánál, a Baróti Szabó Dávid utca azonban még mindig le van zárva. A bentlakás felújításához új műszaki állapotfelmérésen és terven alapuló építkezési engedélyre lesz szükség – közölte a prefektusi hivatal. A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal a Hargita Megyei Állami Építésfelügyelet beadványa alapján kérte a közigazgatási bíróságot, hogy állapítsa meg az építési engedély törvénytelenségét és semmisítse meg azt.

Március 14-én a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal székhelyén munkamegbeszélést tartottak, ahol Hargita Megye Tanácsának elnöke tájékoztatta a bizottságot arról, hogy a megyei főépítész befejezte a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal által 2023. októberében kiadott építkezési engedély ellenőrzését, és a megállapításokat továbbították a Hargita Megyei Építkezési Felügyelőséghez.

A Hargita megyei tanfelügyelőség közölte, hogy a tanügyminisztérium ellenőrző testülete elkészítette jelentését, és elrendelte, hogy az oktatási intézményben zajló minden tevékenységről félévente jelentést kell készíteni. Március második felében tanfelügyelőségi ellenőrzést tartanak a gimnáziumban.

Forrás: Agerpres, Hargita Népe