Egészségsarok: a gyomorégés

0
266
A panaszok gyakran jelentkeznek zsíros, nehéz, fűszeres vagy savas ételek után. • Fotó: Pixabay

Gyakran halljuk embertársainktól evés után: Úgy ég a gyomrom! Savanyú, keserű érzés van a torkomban! A gyomorégés vagy orvosi szakkifejezés szerint reflux rengeteg embert érint. Ez nem más, mint a gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcső alsóbb részébe.

Kimutatások szerint a reflux előfordulása 50–70 százalékos is lehet. A panaszok főképp felnőtteknél jelentkeznek. Még a teljesen egészséges embereknél is előfordulhat, de a nők valamivel gyakrabban érintettek. A jól ismert panaszok: keserű, savanyú szájíz, égő érzés a mellkasban, fájó érzés a szegycsont mögött, hányinger, felfúvódás, böfögés, szelesség, csuklás. A túlzott ételfogyasztás esetén (is) megtelik a gyomor, és ez „felnyomja” a gyomorsavat a nyelőcsőbe.

Bizonyos ételek elősegítik a gyomorégést

Gyomrunkban erős sósav termelődik, amely számos funkciót lát el az emésztés során, sőt a kórokozók egy részétől is megvéd bennünket. A gyomorégés oka általában az elfogyasztott ételekben keresendő. A panaszok gyakran jelentkeznek zsíros, nehéz, fűszeres vagy savas ételek után. Vannak bizonyos élelmiszerek, fűszerek, amelyek elősegítik a gyomorégést. A fűszerek közül általában ide tartozik minden, ami erőteljesen csípős ízű, de a vörös- és a fokhagyma, a bors- és a fodormenta is.

Az élelmiszerek tiltólistája sokkal inkább egyénre szabott, van köztük olyan, melynek fogyasztása egyeseknél már kis mennyiségben is panaszt okoz, mások akár nagyobb adagot is a tányérjukra tehetnek belőle. Ilyen például a zöldpaprika, a húsleves, a méz, vagy a csokoládé. A kávé, az aromás vörösborok, valamint az égetett, tömény szeszes italok kerülése jelentősen csökkentheti a gyomorégés előfordulását. A citrusféléknek, valamint a paradicsomnak is lehet ilyen hatása, de a szénsavas üdítők és a magas savtartalmú gyümölcslevek is megnövelhetik a gyomorsav mennyiségét.

Az étkezésen kívül a tartós stressz, a lelki problémák, a túl sok dohányzás, a kávé és az alkohol is állhatnak a probléma hátterében, illetve bizonyos betegségek, valamint a mozgás hiánya. Még több gyomorsav jöhet fel a szájüregbe, ha lehajolunk vagy lefekszünk. A súlytöbblet is szoros összefüggésben áll a gyomorégéssel. Az elhízott egyének közel háromszor nagyobb savasodási rizikónak vannak kitéve egészséges testtömegű társaikhoz viszonyítva. Nem meglepő tehát, hogy minél nagyobb a súlyfelesleg, annál kellemetlenebbek a tünetek! Súlyosbíthatja a panaszokat az is, ha túl szűk szoknyát, nadrágot viselünk.

Javaslatok a tünetek megszüntetésére

Ha csak alkalomszerűen jelentkezik, vagy súlyosabb betegség nem áll a háttérben, úgy természetes gyógymódokkal segíthetünk a tünetek megszüntetésében. A természetgyógyászok szerint segíthet például a szódabikarbóna, amely egy természetes savkötő, és segíthet semlegesíteni a gyomorsavat, azonban nem szabad gyakran fogyasztani! Egy fél kávéskanálnyit oldjunk fel egy pohár vízben és a keveréket lassan, kis kortyokban igyuk meg. Az almaecet is sokféleképp hasznosítható, és lehet természetes megoldás a gyomorégés ellen. Egy-két teáskanál almaecetet egy pohár vízben feloldva fogyaszthatunk kis kortyokban étkezés előtt (20 perccel reggeli, ebéd vagy vacsora előtt).

A gyömbértea természetes fájdalomcsillapító. Gyakran használják természetes fájdalomcsillapítóként, segít enyhíteni a gyomorégést és egyéb gyomorsav-túltengéssel járó tüneteket. Igyuk meg a teát 3-4 részre elosztva a nap folyamán, étkezés előtt 20 perccel. Gyomorfekély esetén viszont nem ajánlott!

Együnk naponta többször, de kevesebbet. Így elkerüljük, hogy farkaséhesen nagy mennyiségű étellel terheljük gyomrunkat, és az emésztést is megkönnyítjük. Alaposan rágjuk meg az ételt, hogy minél könnyebben meg tudjuk emészteni. Vacsorázzunk legalább két órával lefekvés előtt, és kerüljük a nehéz, fűszeres ételeket!

Ha a gyomorégés több mint két hétig tart vagy rendszeresen visszatér, mindenképpen szükséges felkeresni egy szakorvost!

Minier Csaba

Az írás megjelent a Vasárnap 2024/7-es számában.

MEGOSZTÁS