Közösség, megbeszélés, meghallgatás, tanúságtételek, ima, képzés

0
428

Családpasztorációs munkatársak számára szerveztek találkozót március 12-én és 13-án a temesvári Kolping-házban Pál József Csaba megyés püspök, a Romániai Püspökkari Konferencia családpasztorációs bizottsága elnökének vezetésével. A rendezvényre a romániai római katolikus és görögkatolikus egyházmegyékből, valamint a Moldovai Köztársaságból érkeztek családpasztorációs referensek, felelősök.

A találkozó központi témája a Katekumenális felkészítés a házasságra. Lelkipásztori iránymutatások a részegyházak számára című, a Világiak, a Család és az Élet Dikasztériuma által kiadott dokumentumban olvasható: ,,E dokumentum hátterében mindenekelőtt az a vágy áll, hogy a házaspároknak jobb és alaposabb felkészülést kínáljunk a házasságra, olyan folyamat által, amelyet a keresztségi katekumenátus inspirált, és amely kellően átfogó ahhoz, hogy a hit és a Jézussal való találkozás tapasztalatából kiindulva megfelelő képzést nyújtson a keresztény házasélethez; tehát nem korlátozódik néhány, a házasságkötés körüli találkozóra, hanem lehetővé teszi a házasélet pasztorálásának szinte 》állandó《 jellegét, amelyet az egyház folytatni kíván.”

Bevezetőjében Pál József Csaba megyés püspök elmondta: – A világban, sőt néha még az egyházban is tapasztalható individualizmusra a család lehet az egyik válasz. A „töredékes”, vagyis a gyermekek, a felnőttek, az idősek pasztorációja is jó, de még jobb a család közös evangelizálása. A családpasztorációt, mivel új terület, ajánlott kiemelni, hogy növekedjen és kiegyensúlyozottságot teremtsen.
A találkozó az egyházmegyékben folyó tevékenységek rövid bemutatásával folytatódott, három egyházmegye pedig részletesebben ismertette a pasztorális tervének megvalósítását.
Ugyanakkor minden résztvevőnek lehetősége nyílt arra is, hogy kérdéseket tegyen fel azokról a konkrét helyzetekről, amelyekkel a családok képzése során szembesülnek.


A találkozó második napján, a temesvári egyházmegye főpásztora által celebrált szentmise után Családképzés címmel Szénégető István plébános, a gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye családpasztorációs központjának vezetője tartott előadást. A programban kiscsoportos beszélgetések, valamint regionális megbeszélések is szerepeltek. Megható mozzanat volt a részt vevő házaspárok tanúságtétele.

– Az első kérdés az, hogy Jézus jelen van-e bennem, a közösségemben, a családomban, a kapcsolatainkban, mert ha jelen van, akkor rábízhatjuk magunkat – mondta a program zárórészében Pál József Csaba püspök.
A rendezvény néhány javaslattal zárult:
– Jövőre március 11-én és 12-én a nagyváradi görögkatolikus egyházmegye szervezi a családpasztorációs munkatársak országos találkozóját.

Javaslatok a találkozó témájára: a házaspárok missziója és a fiatal házaspárok lelki vezetése és kísérése.
– A 2025-ös jubileumi évben minden egyházmegye külön-külön szervezi meg a római zarándoklatot, majd ott találkoznak, és közös programokon vesznek részt.
– Találkozó internetes felületen az év folyamán.


Végezetül a megyés püspök megosztott néhány tapasztalatot a püspöki szinódus 16. közgyűlésének első ülésszakáról, amelyen 2023 októberében vett részt: – A közösség lehet az Istennel való találkozás hiteles tere. Valami hasonlót tapasztalhatunk a csoportjainkban is. Engem személy szerint nagyon megérintett a katekumenális stílus, vagyis az, ahogyan sikerül együttműködjünk a Szentlélekkel, aki megtérésre hív minket.

A temesvári püspökség sajtóirodája