Örökségünk őrei: Hunyad megyében lelkes diákok fogadták örökbe a Fáy Béla-kastélyt és arborétumot

0
587

A Téglás Gábor Elméleti Líceum az RMDSZ Hunyad megyei szervezetével és a Dél-Erdélyért Kulturális Társasággal karöltve folytatja az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket! programot Hunyad megyében. Winkler Gyula EP-képviselő védnökségével a megyei szakaszig az általános iskolásoknak is részvételi lehetőséget biztosítanak a vetélkedőn. A verseny célja a műemlékek megismerése, kulturális, turisztikai célzatú népszerűsítése. Idén hét csapat szállt versenybe, örökbe fogadva Hunyad megye műemlékeit. 

A Fáy Béla-kastély és arborétum őreinek a csapata öt diákból áll (Both Dávid, Fábián László Péter Pál, Maldan Róbert András – 6. osztály, Fábián László Attila Sándor – 7. osztály, Péter Nimrod Damián Géza – 8. osztály). A vezető tanáruk Jurj Krisztina hittantanár. Azért jelentkeztek a versenyre, hogy esélyt adjanak maguknak arra, hogy a tudásukat és képességüket használva minél több embernek bemutassák a műemlék történetét és szépségeit.

Március elején személyesen találkoztak Daniel Pitarral, az ICAS kutatási osztályvezetőjével, aki nagyon kedvesen fogadta a csapatot, egy román nyelvű történelmi tanulmánnyal is segített nekik. Emellett több magyar nyelvű könyvészetet is használtak arra, hogy a piski kastély és park történetéről aktuális adatokat szerezzenek. A spontán és betelepített növényzet gazdagsága, kora bizonyítja, hogy a dús növényzetű arborétum a 18. század elején született meg a Maros partján. A város északi részén álló, mai formájában klasszicista stílusú kastélynak a Gyulai és a Kuun család után 1918-ig Fáy Béla, a két világháború között Ocskay István volt a birtokosa.

A kastélynak 67 hektáros kertje van, és ez teszi igazán nevezetessé. A kertet gr. Gyulay (V.) Ferenc alapította, első írásos említése 1763-ból való, ekkor különleges növényfajtákat telepítettek ide. Az államosítás után a park pusztulásnak indult, 1952-ben előbb kísérleti erdészeti teleppé nyilvánították, majd 1954-ben az Erdészeti Kutatóintézet vette kezelésbe és dendrológiai rezervátummá nyilvánította. 2013 végén jogerős ítélet született, miszerint a piski dendrológiai park a Romsilva keretében működő kutatóállomás tulajdonában marad.

A parkban állatkert is működött, a legnagyobb része a `70-es árvíz idején elpusztult. A kastély nagytermében kitömött madarak, vadásztrófeák, préselt növénygyűjtemények és beltéri növények találhatók.

 A kastéllyal együtt alakították ki a parkban a tavakat, lépcsőket és egyéb gazdasági, de főleg esztétikai célú létesítményeket. A piski arborétum keretében régebben működő kísérleti állomás nemzetközi megbecsülésnek örvendett, külföldön rendezett kiállításokon kitüntetéseket is szerzett. A története folyamán számos természeti csapás tizedelte meg: árvizek, szokatlanul hideg telek, szárazságok stb.

A park látogatása minden évszakban felejthetetlen élményeket nyújt. Sok szép emlék, élettörténet kötődik a piski arborétumhoz. Gy. Szabó Béla grafikusművész, Stelian Radu, az arborétum igazgató főmérnöke és Jakab Lajos főkertész története csak egy része mindezeknek. Ma is van élet a piski parkban, a látogatók közössége nagyon színes: gyerekek, fiatal családok, középiskolások, idősebbek. Egyeseknek ez a mindennapos sétájuk a barátok társaságában, mások turistákként látogatják meg a parkot.

A Fáy Béla-kastély és arborétum őrei március hónapban interaktív bemutatót is tartottak az iskolájukban a kastély és arborétum történetéről, szépségéről és a hozzá kapcsolódó személyek legérdekesebb élettörténeteiről. Osztályról osztályra járva szórólapokat is osztogattak, az általuk elképzelt verseny kiírását meghirdették.

Április hónapra egy rajz- és fotóversennyel is készültek az iskola diákjai számára. Egy délutáni sétán során a kastélyról és az arborétumról szóló rövid bemutató után a diákoknak lehetősége adódik, hogy az élményüket lerajzolják vagy lefényképezzék.  A verseny témája: A tavasz kezdete az arborétumban.

A vezető tanárnőtől megtudtuk azt is, hogy a diákok lelkesen és tele bizalommal vállalták el a piski kastély és park örökbe fogadását, nagy kíváncsisággal tanulmányozták a könyvészetet, körbesétálták a parkot, terveztek, szerveztek. A munkájuknak nem lesz vége, hiszen továbbra is fogják látogatni a műemléket, ide hívják majd a barátaikat, ismerőseiket. Ennek jele lesz az is, hogy egy faültetéssel hagynak nyomot az utókornak.

A verseny döntője április közepén lesz, amikor a benevezett csapatoknak egy PPT-bemutató segítségével kell bemutatniuk az egész tevékenységüket.

A Fáy Bél-kastély és arborétum őreit követni lehet Facebook és Instagram közösségi hálózaton. Rendszeres, naprakész információval látják el az internetes oldalukat.