Ministránstalálkozót tartottak a temesi főesperesség fiataljainak

0
353

A nagyszentmiklósi plébánia filiájában, Máriaföldén március 9-én, szombaton ministránstalálkozót tartottak a temesi főesperesség fiataljainak. A rendezvényt Irimiciuc Alin boksánbányai plébános, a ministránsok pasztorációjáért egyházmegyei szinten felelős lelkipásztor és a nagyszentmiklósi plébánia szervezte.

Andó Attila nagyszentmiklósi plébános a temesvári püspökség sajtóirodája kérdésére elmondta: a mintegy 30 fiatal és 20 felnőtt résztvevő a nagyőszi, a zsombolyai, a csanádi, a lovrini és a helyi római katolikus közösségekből érkezett. A plébános beszámolt továbbá arról, hogy a találkozó 10 órakor katekézissel kezdődött, amelyet Pozsonyi Daniel zsombolyai plébános tartott. Az előadás témája a földi és az égi liturgia volt. A ministráns által végzett szolgálatokról Irimiciuc Alin plébános beszélt az egybegyűlteknek.

Ezt követően a fiatalok hat műhelyben, hat csoportban gyakorlatba ültették a hallottakat, átismételték, bemutatták, hogyan kell az oltárnál szolgáló ministránsoknak beöltözniük, a szentmise mely részénél kell csengetni, letérdelni, hogyan kell kezelni a tömjénezőt. A gyakorlati tevékenységek között szerepelt továbbá az olvasmány és a szentlecke felolvasása, valamint a különböző körmenetekkel, egyéb szertartásokkal kapcsolatos tevékenységek is, például a kereplő használata.

Ebéd után sportjátékokkal és énektanulással folytatódott a program, a gyermekek és a fiatalok keresztúti énekeket gyakorolhattak.

A találkozó keresztúti ájtatossággal zárult; az itt elhangzó szövegeket ugyancsak a jelenlévő ministránsok olvasták fel.

A temesvári püspökség sajtóirodája

Fotó: Lepuș Enikő hitoktató