Fel kell használni a nők, lányok különbözőségét a mai globális kihívások megoldására

0
209

Ferenc pápa üzenetet küldött a Női vezetők: egy jobb jövőért című konferenciára, amelyet a Caritas Internationalis (Nemzetközi Karitász) szervezett az Egyesült Királyság és Ausztrália szentszéki nagykövetségeivel karöltve. A pápa reméli, hogy az egyház és az intézmények ennek megvalósításán munkálkodnak. Női vezetőkre van szükség a globális kihívások megoldására – hangsúlyozták a találkozón.

A női emancipáció a katolikus egyházban – ezzel a témával foglalkoztak március 6-án a római jezsuita kúrián tartott konferencián. A résztvevőket a pápa üzenetben köszöntötte, a bölcsesség ajándékáért fohászkodva számukra. Imáiról biztosította őket, hogy a találkozó hozzájáruljon az egyházban és az egész világon a nők és férfiak azonos tiszteletének és méltóságának előmozdításához.

A találkozó témái

A konferencián azt is megvitatták, hogy a katolikus egyház, a vallási szervezetek és a kormányok miként tudnak együttműködni a nők egyenjogúságáért. Elemeztek több olyan sikeres emancipációs történetet, amelyek a nevelés, az alapfokú egészségügyi ellátás, az újító gazdasági kezdeményezések segítségével, valamint a kiszolgáltatottak megóvására irányuló projekteken keresztül valósultak meg. A felszólalók között volt Patricia Murray nővér, a Női Szerzetes Elöljárók Nemzetközi Uniójának főtitkára, Arturo Sosa Abascal jezsuita generális, Nathalie Becquart nővér, a Szinódus Főtitkárságának helyettes titkára, valamint Cristiane Murray, a szentszéki sajtóközpont igazgatóhelyettese. Előadtak ausztrál és dél-afrikai teológusnők, valamint olyan szervezetek női vezetői, amelyek Mauritius, India, Dél-Szudán és Mexikó területén működnek.

Jobb jövőt készítsünk

Christopher Trott, brit szentszéki nagykövet aláhúzta, hogy a nők alapvetően fontos tényezők egy jobb jövő építésében, illetve ahhoz, hogy képesek legyünk válaszolni a sürgető globális kihívásokra, amelyekkel a világnak ma szembe kell néznie. Ezáltal egy igazságosabb, szabadabb, biztonságosabb, gazdagabb és zöldebb világot építhetünk, ahol senki nem marad le.

Az ausztrál szentszéki nagykövet, Chiara Porro kiemelte, hogy a nők és a lányok a maguk különbözőségében központi helyet kell hogy kapjanak a ma szükséges átalakulásokban. Ki kell használni ismereteiket és tapasztalataikat a vezetésben is, ledöntve a korlátokat egy olyan jobb világért, ahol nemtől függetlenül mindenki kibontakoztathatja a benne rejlő képességeket.

Érvényre juttatni a női kompetenciákat

A Caritas Internationalis főtitkára, Alistair Dutton emlékeztetett rá, hogy szembe kell néznünk a szegénységgel, az erőszakkal, az oktatáshoz és az alapellátáshoz való hozzáférés hiányával, mert ezek a tényezők növelik a nők kirekesztését. A Caritas több mint 200 országban és területen dolgozik azért, hogy előmozdítsa a nők egyenjogúságát, oktatását és irányítói szerepét, részvételét a döntéshozó folyamatokban minden szinten, és ezáltal sikerüljön ledönteni mindenféle akadályt, hogy a nők tapasztalata és kompetenciái érvényesüljenek.

Gedő Ágnes

Forrás: Vatican News