Nem csak kenyérrel. Nagyböjti ifjúsági lelkinap Székelyudvarhelyen

0
766

Március 2-án, szombaton tartották Székelyudvarhelyen a nagyböjti ifjúsági lelkinapot a Márton Áron Ifjúsági Házban „Nem csak kenyérrel él az ember” mottóval.

A megérkezést és a regisztrációt követően Péter Géza, a lelkinap főszervezője, aztán Márton József kerületi főesperes mondott néhány bevezető szót. Ez imával folytatódott, amit Tamás Barna plébános vezetett. Ezzel kezdetét vette a lelkinap és a feltöltődés.

A felszabadulás érdekében játék következett, ami által a résztvevők megismerhették az új embereket és mosolyt csalhattak egymás arcára. Majoros Tibor nagyváradi diakónus tanítása alkalmával hallhattak a böjt miértjéről, lényegéről. Olyan dolgokról kell lemondani, amik fontosak, ezáltal megmutatva Jézusnak, hogy jobban szeretjük őt, mint azt, amiről lemondtunk. Ez segíthet felkészülni Jézus Krisztus feltámadására. Aztán kiscsoportos beszélgetés következett, ahol minden felmerült kérdést kiveséztek és emellett nevetésre is jutott idő.

Az ebédet a székelyudvarhelyi Máltai Szeretetszolgálat biztosította. Ezt követően, már teli hassal, indultak el a fiatalok a kiscsoporttal a keresztútra, ami kincskeresés formában volt megalkotva. Az út során érdekes feladatokat kellett megoldani, melyek néha mosolyt és nevetést csaltak elő. A templom felé haladva lassan elcsendesedtek. Ott már énekszóval várták a csapatot, szentségimádás következett. A pap bácsiknak köszönhetően volt lehetőség elvégezni a szentgyónást is. A szentség kihelyezése után elmélyedhettek és beszélgethettek Jézussal, megoszthatták vele fájdalmaikat, örömeiket. A fiatalok feltöltődve és új ismeretekkel, barátokkal gazdagodva mehettek haza. Egy résztvevőtől ezt a visszajelzést kaptuk: „A pap bácsik csapata volt nekem a legmeghatóbb, azt éreztem, hogy szeretnek, s hogy támogatnak. Én nagyon hálás vagyok nekik, remélem, tudják mekkora értékek a mi szemünkben.”

Pitó Ágota