Békeima és béketorta

0
1181

Nagyváradon is megtartották a nők világimanapját Vinczéné Pálfi Judit főszervező, várad-csillagvárosi lelkész szervezésében, a házigazda Herdeán Gyöngyi református lelkész volt, köszöntőt mondott Virgil Bercea görögkatolikus püspök és Kovács F. Zsolt újvárosi római katolikus plébános.

Nagyvárad különböző felekezetei 1991 óta szervezik meg a keresztyén/keresztény nők világimanapját. Idén március 1-jén este a nagyvárad-újvárosi református templomban az egybegyűlteket Vinczéné Pálfi Judit főszervező, várad-csillagvárosi lelkész üdvözölte, arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben az évben a palesztinai nők állították össze a világimanapi istentiszteletet, a Földnek azon vidékén, ahonnan a kereszténység elindult.

Palesztin keresztény asszonyok ökumenikus csoportja dolgozott és imádkozott tehát együtt hosszú éveken át, előkészítő munkájuk nyomán választották ki az efezusi levél 4. részének első néhány versét a világimanap témájaként: „Kérlek tehát titeket…viseljétek el egymást szeretettel.” (Ef 4,1-2). ,,Most arra hívnak mindannyiunkat, hogy imádkozzunk együtt velük, és találjuk meg a segítő szeretet lehetőségét is”– fogalmazott a lelkész.

Virgil Bercea görögkatolikus püspök igei köszöntőjében azt tanácsolta: értékeljük azt, hogy mi békében tudunk élni, hiszen konfliktusokkal terhelt a világunk, mivel sokan eltávolodtak Istentől. Kijelentette: a nők gyönyőrűek, még az Úr asztala közelében levő orchideáknál is szebbek, Isten csodálatos teremtményei.

Dr. Kovács F. Zsolt újvárosi római katolikus plébános azt mondta: mindig meghatják őt az ehhez hasonló, nagyobb létszámú találkozások, amikor különböző gondolkodású, kultúrájú emberek fejtik ki a véleményüket, és az elhangzottak előremutatóak. Megosztják örömeiket, hordozzák egymás fájdalmát. Támogatják egymást, és ez Istennek tetsző cselekedet. Ha pedig egyensúly van, akkor a világ is rendben lesz, hiszen egyaránt szükség van nőkre és férfiakra, idősekre és fiatalokra, akik egymást kiegészítik, hangsúlyozta a plébános.

Igehirdetésében Herdeán Gyöngyi házigazda református lelkész arra figyelmeztetett, hogy Istenre tekintve meg kell lássuk a mellettünk levőt, de ez fordítva is igaz kell hogy legyen.

Az összejövetelen volt közös éneklés és történetmesélés. Az agapén egy olyan , béketortát” is meg lehetett kóstolni, melyet a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum közélelmezési technikus és rendezvényszervező szakos 9. C osztályos diákok, Varga Alexandra, Csiri Petra, Bács Irisz, Varga Csilla, Andrè Vivien készítettek, tanáruk Szépkúti Szófia.

Ciucur-Losonczi Antonius

MEGOSZTÁS