A gondozás nagyon sok mindent elvesz, de adhat valamit az életünkhöz

0
233
Az új szemlélet arra hívja fel a figyelmet, hogy a gondozás minősége lényegesen befolyásolja a betegség megélésének nehézségét, a demenciával élő személy érintettségét. • Fotók: nagyváradi egyházmegye

Az Alzheimer Café önsegítő kör februári találkozóját a nagyváradi Caritas Catolica székházában tartották február 27-én. A sorozat célja, hogy rendszeres összejövetelekkel lehetőséget teremtsen a párbeszédre a szellemileg leépült időseket gondozó családtagok és idősellátással foglalkozó szakemberek között. Az esemény e havi meghívott előadója Varga Zita szakápoló, a Caritas otthoni beteggondozói szolgálatának munkatársa volt, aki 20 éve dolgozik ezen a területen.

„Mindenkinek, aki hozzátartozóként otthon, vagy szakemberként gondozási intézményben demenciával élő személyt ápol, van a tarsolyában olyan gondozási megoldás, olyan pozitív példa, amely mindannyiunk hasznára válhat” – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Dombi Andrea szociális munkás, a szervezőcsapat tagja. Hozzátette: „Míg a hagyományos felfogásban a demencia a központi idegrendszer olyan kóros megbetegedése, amely a beteg személyiségét és identitását fokozatosan leépíti, addig az új szemlélet arra hívja fel a figyelmet, hogy a gondozás minősége lényegesen befolyásolja a betegség megélésének nehézségét, a demenciával élő személy érintettségét” – tette hozzá, rámutatva mennyire fontos a betegeket gondozó személyek folyamatos önképzése, függetlenül attól, hogy hivatásszerűen vagy saját családjukon belül gondoznak valakit.

Előadásában Varga Zita szakápoló számos olyan témakörről beszélt, amelyeknek alapos ismerete megkönnyíti a demens betegek gondozását, kezdve a leépülés stádiumaitól, a helyes kommunikáción és a napirend kialakításán át a konkrét gondozási technikákig. Olyan mindennapi tevékenységekről is szó esett, mint az étkeztetés, segítség a személyes higiéniában, vagy az orvos által felírt gyógyszerek beadása.

Az előadás interaktív volt, így a jelenlevők kérdéseket tehettek fel a szakembernek, ugyanakkor megoszthatták egymással is tapasztalataikat, ötleteiket és elpanaszolhatták nehézségeiket is.

„A demencia-gondozás nagyon sok mindent elvesz – időt, energiát, anyagi és lelki erőforrásainkat. De ugyanakkor adhat is valamit az életünkhöz és a beteggel való kapcsolatunkhoz. Juhász Ágnes demencia-specialista összefoglalta a nemzetközileg összegyűjtőt pozitív tapasztalatokat, amit a demencia-gondozás vagy a betegség hozott a családok, gondozók és érintettek életébe: az intimitás magas szintje, a bizalom ereje, a nyugalom, amely az ideális gondozó-ápolt és az őket körülvevő környezetből árad, a spiritualitás megtapasztalás és kötödés valakihez, akinek szüksége van ránk, a folyamatosan mélyülő kapcsolat a sekélyesség, felszínesség megszűnése, amelynek a helyét a figyelem, a másik meghallgatása, monitorozása, testbeszédének analizálása vesz át, valamint a feltétel nélküli szeretet megléte” – mutatott rá az előadó, Varga Zita.

A legközelebbi Alzheimer Café találkozó márciusban lesz.

Szombati Gille Tamás, a Caritas Catolica sajtóreferense

Forrás: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala