Éneklünk még gregoriánt a szentmiséken?

0
1014

A szatmári székesegyházban találkozót tartottak az egyházmegye kántorai február 24-én, szombaton. Az évente megrendezett rekollekciós napra – mely idén a remény éve jegyében zajlott – szép számban gyűltek össze az egyházmegye különböző plébániáiról a kántorok és néhányan az egykori kántorképzősök közül is.
A találkozó keresztúti ájtatossággal kezdődött, melyet Czier István plébános vezetett, aki az egyházmegyei kántorképzés felelőse. Ezt követően a Megmaradás Házában rövid bemutatkozást tartottak, mert – örömükre – „új arcokat” is köszönthettek körükben.


A nap témája a gregorián éneklés helyzete az egyházmegyében volt, azt járták körül, hogyan is áll az egyházmegye ilyen téren, énekelnek-e gregoriánt a templomokban. A jelen lévő kántorok nagy része – hacsak a communio erejéig is, de énekel gregoriánt, ami pozitív előrelépés. Megállapították: „Sok munkával tudunk apró lépésekben haladni és fejlődni a gregorián éneklésünkben, amihez kitartás kell mindannyiunk részéről – persze a plébánosok támogatásával egyetemben.”
Poósz Vilmos, a nagybányai Szentháromság-templom kántora, a gregorián éneklést segítve bemutatta és körbeadta a Gradualé Hungaricum című orgona- és kézikönyvet, mely tartalmazza az egész egyházi év gregorián tételeit magyar nyelven. Majd körbeadták a Dicsérjétek az Urat új kiadású kézi énekeskönyvet is, ami – ha nem is olyan részletesen, mint az előző könyv – szép számban tartalmaz újabb gregorián tételeket is.
Felvetődött a kérdés, hogy van-e igény kántorképző indítására. Erről egy-két javaslat amellett szólt, hogy jobb lenne inkább egy népének-/gregoriánkurzust megszervezni, akár esperességi szinten, ahova meghívnák az érdeklődő híveket…


Czier István plébános kifejezte, nem titkolt vágya, hogy kántorokból álljon össze egy egyházmegyei kórus, amely különböző találkozókon képviselné az egyházmegyét. Felvetődött annak az óhaja is, hogy újraindítsák az egyházmegyei kórustalálkozót, évente egy alkalommal megszervezve, hogy a kórustagok találkozhassanak és egymástól akár tanuljanak is.
Kép és szöveg: szatmári egyházmegye